Trump tehdit etti, Japonya savunma bütçesini ABD’li şirketlere ayırdı

Nükleer silahlarını bırakma kararı alan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ni hala tehdit olarak gördüğünü iddia eden Japonya yeni savunma bütçesi ile ABD yapımı füze savunma sistemleri ve savaş uçakları alacak. Karar ABD’nin Japonya’nın otomotiv ihracatına yönelik tehditlerin ardından geldi.

Dış Haberler

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) nükleer silahlarını bırakma vaadine rağmen Japonya’nın tehditleri devam ediyor. Bugün Japonya Savunma Bakanlığı’nın sunduğu bütçe tasarısında KDHC’nin balistik füzelerini vurmak için tasarlanan hava savunma sistemine rekor büyüklükte ödenek ayrıldığı görüldü.

YEDİ YILDA YEDİNCİ ARTIŞ

Japonya Savunma Bakanlığı’nın yeni bütçe teklifine 1 Nisan 2019’dan başlayarak savunma harcamalarının yüzde 2,1 arttırılarak 48 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor. Başbakan Şinzo Abe’nin onaylaması durumunda yeni tasarı ile Japonya, KDHC’ye karşı savunma harcamalarını yedinci defa arttırmış olacak.

YENİ BÜTÇE ABD'Lİ SİLAH TEKELLERİNE 

Yeni askeri bütçede yer alan en büyük teklif, ABD merkezli savaş uçağı üreticisi Lockheed Martin tarafından geliştirilen füze savunma sistemine ayrıldı. Ayrıca Japonya ordusuna daha uzun menzilli önleyici füzelerin alınmasını içeren bütçe, ABD’li savunma sanayi üreticisi Northrop Grumman tarafından yapılan iki E-2D Hawkeye devriye uçağı ve Lockheed Martin yapımı altı adet F-35 alınmasını da kapsıyor.

ABD ile silah ticaretindeki bu yüksek artışın ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya’nın otomotiv ihracatına yönelik tehditlerinin ardından gelmesi dikkat çekti.

KDHC’yi hala bir tehdit olarak gördüğünü belirten Japonya, Birleşmiş Milletler’in yaptırımlarına ek olarak KDHC üzerinde tek taraflı yaptırımlar da uyguluyor.