Trump Rusya'ya 'Skripal yaptırımlarını' imzaladı

Eski Rus ajan Sergey Skripal'e yönelik saldırı iddialarının ardından ABD'nin açıkladığı Rusya'ya yönelik yaptırımlar, bugün Başkan Donald Trump tarafından imzalandı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesi iddialarının ardından gündeme getirdiği Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları imzaladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ilgili kararnameyi imzalayan Başkan Trump, Hazine Bakanlığı'na Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası (IEEPA) kapsamında Rusya'ya yaptırımları uygulama yetkisi verdi.

LİSTEYE 6 ŞİRKET VE 33 RUS VATANDAŞI DAHA EKLENDİ

ABD Başkan Donald Trump'ın yetkilendirdiği Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus savunma ve istihbarat sektörüyle bağlantısı olduğu iddiasıyla Rusya'nın 33 vatandaşı ve 6 şirketini daha yaptırım listesine koydu.

Rusya’ya 2014 yılında Kırım’ı ilhak ettiği gerekçesiyle bir dizi yaptırım uygulayan ABD, Skripallere ilişkin iddiaların ardından Rusya'nın bilinçli olarak sinir gazı kullandığı iddiasında bulunarak, yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Rus yetkililer, kararın ardından ABD yaptırımlarına “aynen karşılık” vereceklerini duyurmuştu.

NE OLMUŞTU

İngiliz istihbaratına bilgi satmaktan Rusya'da mahkum edilen, 2010'da ABD ile casus takasında serbest kalıp İngiltere'ye yerleşen ve İngiltere vatandaşı olan eski Rus askeri istihbarat ajanı Sergey Skripal ile kızı Yuliya, 4 Mart'ta Salisbury kentinde zehirlenmişti. Skripaller hastanede tedavi olduktan sonra taburcu edilmişti.

İngiltere, Noviçok adlı sinir gazıyla zehirlendikleri iddia edilen Skripaller vakasıyla ilgili Rusya'yı sorumlu tutmuş, Moskova olaya dahli olduğu iddialarını reddetmişti.