Trump: Polonya 30’un üzerinde F-35 alacak

Türkiye'yi Rusya'dan S-400 satın alması durumunda F-35 programından çıkaracağını duyuran ABD, Polonya'nın 30'un üzerinde F-35 satın alacağını açıkladı. ABD Başkanı Trump, açıklamayı Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile görüşmesi sonrasında yaptı. Trump ayrıca Polonya'ya bin ABD askeri daha göndereceklerini söyledi.

soL - Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Polonya’nın 30’dan fazla F-35 savaş uçağı satın alacağını açıkladı.

Trump ile Duda basın açıklamasında iki ülke arasındaki yeni askeri işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Duda ile görüşmesi öncesinde ABD’nin Polonya’ya 2 bin asker daha göndermeyi düşündüğünü söyleyen Trump, görüşme sonrası yapılan ortak açıklamadaysa iki ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre "Polonya'ya geçici olarak bin civarında asker göndereceklerini" kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ABD'nin Polonya'ya ek asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Stoltenberg "Bu, ABD'nin Avrupa güvenliğine olan kararlı bağlılığını ve transatlantik bağların sağlamlığını ortaya koymaktadır" dedi.

Duda’nın ziyareti öncesinde ABD’de temaslarda bulunan Polonya Milli Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkesinin 32 adet F-35 uçağı almaya hazır olduğunu söylemişti.

Blaszczak, Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde incelemelerde bulunmuştu. Blaszczak ile Pentagon’da bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Vekili Shanahan gazetecilerin sorusu üzerine yarın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizi konusunda bir görüşme yapacağını açıklamıştı.

Polonya ülkedeki ABD askerlerinin sayısının artırılmasını isterken son olarak geçen Eylül ayında Beyaz Saray’ı ziyaret eden Duda, ülkelerinde kalıcı ABD üssü kurulmasını istemişti.

Duda kurulacak üssün 2 milyar doları bulacak maliyetini karşılamaya hazır olduklarını ve Trump’ın onaylaması durumunda adını “Trump Hisarı” koyacaklarını söylemişti.