Trump, İspanya’ya Sahra Çölü’ne duvar örmeyi önerdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell’a Afrika’dan göçmenlerin gelişini önlemek için Sahra Çölü’ne duvar örmeyi önerdiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın İspanya’ya Afrika’dan göçmen akışını kesmek için Sahra Çölü’ne duvar örülmesini önerdiği ortaya çıktı.

İspanyol gazetelerinden El Pais ve Europa Press’te yayımlanan haberlere göre, İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell önceki gün Madrid’de basınla buluştuğu bir öğle yemeğinde Trump’ın bu önerisini hatırlattı.

Borrell Trump’ın kendisine göçmen sorununu çözmek için “Sahra’ya bir duvar örün” dediğini söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı, Trump’ın Kuzey Afrika ve Akdeniz’deki göçmen sorununu Meksika-ABD sınırındakiyle karşılaştırdığını belirtti.

Trump’ın 2016’daki seçim vaatlerinden biri de göçmenlerin ABD’ye girişine engel olmak için Meksika sınırına bir duvar örerek parasını Meksika hükümetinden almaktı.

Borrell sözkonusu görüşmede Meksika sınırına duvar örülmesini desteklemediğini belirttiğini ve İspanyol diplomatların da Trump’a Meksika sınırı ile Sahra Çölü’nün ölçek olarak karşılaştırılamayacağını söylediğini dile getirdi. Borrell’in aktardığına göre, Trump buna karşı çıkarak “Sahra sınırı bizim Meksika ile sınırımızdan daha büyük olamaz” dedi.

ABD ile Meksika arasındaki sınır yaklaşık 3 bin 100 kilometre. Boydan boya Sahra Çölü’yse yaklaşık 4 bin 830 kilometre.

Ancak Trump'ın İspanya'nın Kuzey Afrika’daki toprakları olan Ceuta ve Melilla'ya girmeye çalışan göçmenlere engel olmak için önerdiği duvarla ilgili bir problem daha var: Böyle bir duvarın Cezayir, Çad, Mısır, Eritre, Libya, Mali, Moritanya, Fas, Nijer, Sudan ve Tunus toprakları boyunca uzanması gerekiyor.

İspanya Dışişleri Bakanı Borrell, Haziran ayında Beyaz Saray ziyaretinde İspanya Kralı 6. Felipe ile Kraliçe Letizia’ya eşlik etmişti. Trump’ın bu ziyarette dile getirdiği önerinin “latife” mi olduğuna dairse bir açıklama şimdilik yok.