Trump Güney Kore'den bir milyar dolar istedi

ABD Başkanı Donald Trump, KDHC'nin potansiyel 'tehditine' karşı ABD'nin Güney Kore'ye kurduğu THAAD füze savunma sistemi için Güney Kore'den bir milyar dolar para talebinde bulundu.

Dış Haberler

Trump, Güney Kore'ye kurulan THAAD füze savunma sistemiyle ilgili ilk defa konuştu. Daha önce ABD'nin müttefiklerinin, onun korumasından yararlandığı ifadesi tartışma yaratan Trump, bu ifadesiyle paralel bir şekilde, ülkeye kurulan THAAD füze savunma sistemleri için bir milyar dolar para istedi.

Reuters'a konuşan Trump, THAAD sistemi konusunda "Güney Kore'yi eğer parasını öderlerse uygun olur. Sonuçta, milyar dolarlık bir sistem." dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan, Moon Jae-in'in üst düzey danışmanlarından biri, "parasını ödesek bile, sistem ABD'nin kontrolünde olacak" dedi ve "yani, satın almak imkansız görünen bir seçenek" dedi.

Güney Kore'ye kurulan THAAD sisteminin kontrolü şu an ABD elinde. Hala ABD malı olan sistemler, iki ülke arasındaki ittifak doğrultusunda kurulmuştu.

TRUMP, THAAD KARŞITI GÖSTERİLERİN NEDENİNİ ANLAMAMIŞ

Güney Kore'de THAAD sisteminin kuruluma karşı yapılan kitlesel gösteriler gerçekleşmişti. Trump, yaptığı röportajda, yaşanan protestolarla ilgili "bilindiği gibi, füzeler havaya doğru ateşleniyor" diyerek gösterilerin neden yapıldığını anlamadığını belirtti.