Trump ABD müttefikleri için İran petrolünü ikame edecek petrol arıyor

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın petrol satışını durdurmaya çalışıyor. Trump'ın ABD müttefiklerinin petrol alabileceği alternatifler bulmaya çalıştığı bildiriliyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, ABD müttefiklerinden İran petrolü alımını durdurmalarını talep etmişti.

Financial Times, Trump yönetiminin ABD müttefiklerinin petrol alabileceği alternatifler bulmaya çalıştığı, böylece müttefiklerin yaptırımlardan zarar görmesini engellemek istediğini aktarıyor.

Habere göre geçmişteki İran yaptırımlarında aralarında Japonya, Güney Kore ve Hindistan'ın da olduğu ABD müttefikleri, yaptırımlardan muaf tutulmuştu. Ancak bu kez benzer bir muafiyet düşünülmüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri, yaptırımların geri getirilmesine ekonomik maliyet sebebiyle karşı çıkıyor. Yaptırımları kabul etmek istemeyen AB ülkeleri, buna karşın Avrupalı şirketleri ABD cezalarından koruyacak bir yöntem bulamadı.

İRAN RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN'A TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Güney Kore ve Fransa, İran'dan petrol alımını durdursa da, Hindistan ve Çin İran petrolü almaya devam ediyor. Suudi Arabistan ve Rusya, İran petrol ihracatının azalmasını karşılamak için üretimi artırma kararı almıştı.

İran'ın OPEC temsilcisi Hüseyin Ardebili, petrol üreticileri örgütü OPEC'in ABD aracına dönüştürüldüğünü söyleyerek bu duruma tepki göstermiş, "Rusya ve Suudi Arabistan küresel petrol piyasasını dengelemeye çalıştığını öne sürüyor, ancak gerçekte İran'ın payını almaya çalışıyorlar" diyerek petrol üretimini artıran ülkeleri hedef almıştı.