Trans Pasifik Ortaklık anlaşması ile devlet kurumları ticarileşmeye zorlanacak

Wikileaks tarafından yeni yayımlanan belgeler Trans Pasifik Ortaklık anlaşması ile kamu kurumlarının ticarileşmeye başlanacağını gösteriyor.

Dış Haberler

Wikilaks tarafından Trans Pasifik Ortaklık anlaşmasının (TPP) yeni bölümleri yayımlandı. Yayımlanan belgeler, TPP ile kamu kurumlarının ticarileştirileceğini gösteriyor.

17 ülkenin içinde bulunduğu ve gizli olarak yapılan TPP görüşmeleri, 2013 yılında Wikileaks'e yollanan bir mektupla ilk kez ortaya çıkmıştı.

Yeni belgelere göre anlaşma, kamu kuruluşlarının "ticari kaygılarla" hareket etmesini ve hükümetlerin kamu teşebbüsleri ve özel kuruluşlara aynı muameleyi yapmasını öngörüyor.

Böylece, ticari amaç dışında kaygıları olan kamu kuruluşları giderek işlevsizleşmiş olacak. TPP ile birlikte devletlerin temel hizmetleri bile ucuza sağlayamayacağı söyleniyor.

Anlaşmaya göre devletler ürünleri satın alırken de kamu kuruluşlarıyla özel sektör arasında ayrımcılık yapamayacak.

İçerisinde henüz Türkiye yer almasa da ABD, Kanada ve Japonya gibi büyük ülkelerin bulunması ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin de gelecek üye olarak düşünülmesi sebebiyle TPP görüşmeleri büyük önem taşıyor.