Ticaret savaşı kızışıyor: Görüşme öncesi ABD'den Çin'e karşı büyük hamle

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmeleri beklenirken, ABD yönetimi şimdiye kadarki en kapsamlı yaptırımla 200 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10 ek gümrük vergisi getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'le ticaret gerilimini yükselterek 200 milyar dolarlık Çin malına yüzde 10 ek gümrük vergisi getirdi. 

Geçtiğimiz hafta ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmeleri başlayacağı açıklanmış, bu görüşmeler sebebiyle ABD'nin yeni gümrük vergilerinden kaçınacağı öne sürülmüştü.

TRUMP'TAN ÇİN'E TEHDİT

Çin'e yönelik yeni gümrük vergilerine karşılık verilmemesini talep eden Trump, Çin'in ABD sanayisini ya da ABD'li çiftçileri hedef alması durumunda "üçüncü aşamaya geçeceklerini ve 267 milyar dolarlık mala daha ek gümrük vergisi getireceklerini" söyledi.

Reuters'in haberine göre Trump'ın adımları ticaret müzakerelerinin "atmosferini zehirledi". ABD'nin kararının ardından Çin'in görüşmeler için ABD'ye bir heyet gönderme kararını yeniden değerlendirdiği aktarılıyor.

'BU TÜR BİR TAKTİK ÇİN'E KARŞI İŞE YARAMAYACAK'

Çinli finans yetkilisi Fang Şinghai, Trump'ın Çin'e baskı uygulayarak müzakerelerde taviz verilmesini sağlamaya çalıştığını söyledi.

Çinli yetkili, Trump'ın yaptırımları konusunda "Bu türden bir taktik Çin'e karşı işe yaramayacak" ifadelerini kullandı. Çinli yetkililere göre Çin, ekonomik baskıya karşı direnecek mali araçlara sahip.

VERGİ YÜZDE 25'E ÇIKABİLİR

Trump yönetiminin getirdiği gümrük vergileri 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 olarak uygulanmaya başlayacak. Ancak anlaşmaya varılamaması durumunda vergiler sene sonuna kadar yüzde 25'e çıkabilir.

Vergilerin bu şekilde uygulanmasına sebep olarak ABD'li şirketlerin göreceği zararı azaltmak gösteriliyor. Vergilerin aşamalı artışıyla birlikte ABD şirketlerinin tedarik zincirlerini düzenlemelerine olanak tanınacak.

ABD yönetimi geçmişte 50 milyar dolarlık Çin malına gümrük vergisi getirmiş, Çin de ABD mallarına gümrük vergisi getirerek karşılık vermişti.

ÇİN EKONOMİK BÜYÜMESİNİ YAVAŞLATACAK

Getirilecek yüzde 10 gümrük vergisinin Çin ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğindeki büyümesini yavaşlatması bekleniyor.

Citi analistlerine göre verginin yüzde 25'e çıkması sonucunda Çin ekonomisinin gelecek yılki büyümesi yüzde 0,83 azalacak. 

Çinli yetkililerse bu oranı 0,7 olarak tahmin ediyor.

GÖRÜŞMELER TEHLİKEYE GİRDİ

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yeni ticaret görüşmelerinin yapılacağını duyurmuştu. Bu konuda Çinli işbirliği içerisinde olduğu söyleniyordu.

Ancak görüşmeler başlamadan getirilen gümrük vergisi, yeni görüşme yapılmasını zora soktu. 

Trump yönetiminin kararının arkasında Çin'in taviz vermeyeceği yönündeki beklenti olduğu söyleniyor.

Trump'ın Çin üzerindeki baskıyı artırdıktan sonra müzakerelere başlamak istediği, bu sayede ABD çıkarına bir ticaret anlaşması sağlamayı amaçladığı öne sürülüyor.

ABD HALKI ETKİLENECEK

ABD yönetiminin getirdiği gümrük vergilerinin ABD'de gıda ve giyecek fiyatlarını artıracağı ve halkı etkileyeceği bildiriliyor.

Getirilen ek gümrük vergileri, tüketim mallarının fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Oxford Economics'ten Gregory Daco, gümrük vergisi getirilen 200 milyar dolarlık mallara dair açıklamasında "Hedef alınan malların listesini genişlettikçe şoku izole etmenin daha az mümkün hale geldiğini" söyledi.

Daco'ya göre Çin'e getirilen ek gümrük vergileri, ABD halkı üzerinde görülebilir etkiler yaratacak.

ÇİN: KORUMACILIK KÜRESEL EKONOMİYE ZARAR VERİR

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD ek gümrük vergilerine tepki göstererek, "tek taraflı adımların ve korumacılığın hem Çin ve ABD'nin çıkarlarına hem de küresel ekonomiye zarar vereceğini" açıkladı.

ABD'ye işbirliği çağrısını yineleyen Çin, ekonomik serbestleşmeyi sürdüreceğini, "dışarıya açılma sürecini hızlandıracağını" ve "şirketler için daha iyi bir iş ortamı yaratacağını" öne sürdü.

Çin'in önceki açıklamalarında ABD'nin yeni gümrük vergilerine, ABD'ye karşı gümrük vergileri getirilerek karşılık verileceği söyleniyordu. Ancak Çin bakanlığının açıklamasının verilecek karşılığa dair bilgi vermemesi dikkat çekti.

Daha önce sızdırılan strateji belgelerine göre Çin, ABD'ye getirdiği gümrük vergilerinde Trump'ın tabanını hedef almayı gözetiyor. Vergilerin ekonomik etkilerini düşük tutmaya çalışan Çin'in bu sayede Trump'ın gümrük vergilerini sürdürülemez hale getirmeye çalıştığı söyleniyor.