Tecavüzle suçlanan Afganistan Başkan Yardımcısı Türkiye'ye 'sürgüne' geldi...

Afganistan'ın Devlet Başkan Yardımcısı, hakkındaki adam kaçırma ve tecavüz suçlamalarından kaçarak Türkiye'ye geldi.

Dış Haberler

Hakkında adam kaçırma, işkence ve tecavüz suçlamaları olan bir devlet yöneticisi, Türkiye'ye "sürgüne" geldi.

New York Times'tan Mujib Mashal'ın haberine göre, Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Raşid Dostum, bir spor müsabakası sırasında yaşlı birini kaçırmak, ona işkence ve tecavüz etmekle suçlanıyorduç

Suçlamalar kamuoyuna açıklandığında, Devlet Başkanı Eşraf Gani ve Batılı müttefikleri, Dostum'un sorgulanması için baskı yapmışlar, ancak Dostum saklanmayı tercih etmişti.

En sonunda Gani hükümeti, Dostum'un bir tür "sürgüne" gitmesini çözüm olarak görmeye başladı, zira Dostum'un kuzeydeki Özbek toplumunda hâlâ popüler olduğu ve "saygı görmediği" takdirde şiddeti tırmandırmakla tehdit ettiği ileri sürülüyordu.

Bunun üzerine Gani'nin iki kez Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğü, bir Türk uçağını Kabil'e giderek Dostum'a almak istediği ancak Dostum'un bunu reddettiği söyleniyor.

Ancak dün, yani Cuma günü, Raşid Dostum itirazından vazgeçti. Bunda Dostum'un en büyük oğlu Batur'un etkili olduğu iddia ediliyor.

Dostum'un ofisinden yapılan açıklamada, Başkan Yardımcısı'nın sağlık sorunları nedeniyle Türkiye'ye "check-up" yaptırmaya gittiği söylendi.

Açıklamada, Dostum'un ağzından, "Sağlık kontrollerim bittikten sonra kısa süre içinde ülkeme döneceğim" denildi.

Ancak bu "sürgün", Dostum'un Türkiye'deki ilk ikâmeti olmayacak. Raşid Dostum 2008 yılında da, ülkesindeki bir siyasi rakibine saldırdığı gerekçesiyle bir süre Türkiye'de kalmıştı.

Dostum hakkındaki iddiaları, Jowzjan Vilayeti'nin eski valilerinden Ahmad Ishchi dile getirdi. Geçen seneki bir kökpar (buzkaşi) oyunu sırasında Dostum'un Ischci'ye bağırdığı görülmüş, korumaları daha sonra Ischci'yi götürmüşlerdi.

Eski Vali, 10 gün boyunca gözaltında tutulduğunu, burada Dostum'un emriyle tüfek namlusuyla işkence ve tecavüze uğradığını ileri sürmüştü.

Ardından Afgan Başsavcısı soruşturma başlatmış, ama Raşid Dostum aylarca işbirliği yapmayı reddetmişti. Dostum'un yalnızca bazı korumalarının sorguya girdiği söyleniyor.