Taliban'ın en üst düzey lideri Molla Ömer öldü

Taliban, en üst düzey lideri Mullah Muhammed Ömer'in öldüğünü duyurdu.

Dış Haberler

Taliban, en üst düzey liderleri Mullah Muhammed Ömer'İn öldüğünü doğruladı. Ömer'in ölümünün ardından hareketin lideri olma mücadelesinin ise, şimdiden başladığı öne sürülüyor.

Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki görüşmeler sürerken, Ömer'in ardından boşalan mevki için en büyük oğlu Yakup ve Molla Akhtar Muhammed Mansur'un adaylar olduğu belirtiliyor.

Taliban'ın resmi adı "İslam Emirliği" kullanılarak yapılan bir açıklamada, yakın bir vadede düzenlenecek toplantı ile başkanlık tartışmasına son verileceği bildirildi.

Molla Ömer'in Karaçi bölgesindeki bir hastanede 2013'te öldüğü iddia edilmiş, Taliban kaynakları ise durumu doğrulamamıştı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mucahid ise bugün e-posta ile, Ömer'in birkaç gün önce öldüğünü, son 2 haftada sağlık durumunun kötüleştiğini iletti.

Açıklamada Molla Ömer'in 2001'de hükümetinin devrilmesinin ardından Afganistan'ı hiç terk etmediği vurgulandı. ABD kaynakları, Ömer'in Pakistan'a iltica ettiğini iddia ediyordu.

"14 yıl boyunca Afganistan'da savaştı ve 1 gün bile başka bir ilkeye gitmedi" denen açıklamada, bununla ilgili kanıtların olduğu belirtildi.