Taliban'a meydan okuyan kadın

Pakistan'da bir kadın, yerel pazarda başörtüsüz oturarak Taliban'a her gün meydan okuyor.

Altı çocuk annesi bekar kadın, Pakistan'daki İslami yasağa rağmen yerel pazarda her gün başörtüsüz oturuyor.

Güney Veziristan'daki kadınlar normalde toplum içindeyken Taliban'ın keskin giyim kurallarını uyguluyor.

Ancak Pakistan'da tek başına bir kadın, geçen birkaç yılını Taliban'ın kadınların görünüş ve tavırlarını kontrol etmek üzere tasarlanmış keskin kurallarına açıkça kafa tutarak geçirdi.

Altı çocuk annesi Gül Cima, yurdu Afganistan'dan kaçtığından beri son on yıldır Pakistan'ın Güney Veziristan bölgesinde yaşıyor. Ancak 2007'den 2009'a dek bölgeyi kontrolleri altında tutan Taliban müritlerince dayatılan ve kadınların yanlarında erkek bir akrabaları olmadan ve burka giymeden toplum içine çıkmalarını yasaklayan keskin kurallara uymayı reddediyor.

'ÖZGÜR GÜNLERİ ANIMSATIYOR'

Daily Pakistan gazetesinin haberine göre, Cima neredeyse her gün Wacha Kawarah'daki bir köy pazarında oturup dinlemek için durup kendisine bozuk para veren herkese geçmişi hakkında hikâyeler anlatırken görülebiliyor. Bunu, devrilmesine rağmen isyanını sürdüren ve emirlerine uymayan kadınları aralıksız olarak tehdit etmeye devam eden Taliban'a rağmen yapıyor.

Kalaşnikof taşıyan erkekler sokaklarda devriye geziyor ama oturmuş hikâyelerini anlatan yaşlı kadına aldırmaz görünüyorlar.

Bölgenin bazı yerlileri kadının akli dengesinin bozuk olduğunu söyleyip ona isimler takıyorlar ama kadının anlattığı hikayelerin tümünün gerçek olduğu biliniyor.

 

Pakistan Express Tribune gazetesinin haberine göre, insanlar kadının kendilerine kadınların özgürce hareket edip, tarlalarda huzur içinde çalışabildiği Taliban'ın bölgeye gelmesinden önceki dönemleri hatırlattığını söylüyor.

MALALA'NIN VURULDUĞU BÖLGEDE YAŞIYOR

Cima, eğitim eylemcisi Malala Yusafzai'nin 2012'de genç kızların okula gitme hakkı için kampanya yürütürken başından vurularak öldürüldüğü bölgede yaşıyor.

Taliban Peşaver bölgesinde, 2014'te ordunun açtığı bir okulda 132'si çocuk olmak üzere 141 kişiyi katlettiği katliam da dahil olmak üzere, birçok okulu havaya uçurdu.

Malala Yusafzai 2009'dan beri Swat Vadisi'nde kızların eğitiminin önemi konusunda yazılar yazıp kampanyalar yürütüyordu ve okul arkadaşlarıyla bir otobüsteyken Taliban isyancıları tarafından vuruldu.

Birleşik Krallık'ta yoğun bakımda geçirdiği birkaç ayın ardından, Yusafzai iyileşmiş ve kızların eğitimi için yürüttüğü kampanyalarla 2014 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı.