SYRIZA resmen borç anlaşmasının uzatılmasını istedi

Yunanistan euro bölgesiyle olan yardım anlaşmasının altı ay uzatılmasını resmen talep etti. Çipras, iktidara geldiklerinde Avrupa'yla yeni bir anlaşmaya gitmeyeceklerini söylemişti.

Dış Haberler

AB ve IMF ile yaptığı kurtarma anlaşmasının süresi yaklaşık bir hafta içerisinde sona erecek olan Yunanistan, euro bölgesiyle olan yardım anlaşmasının altı ay uzatılmasını resmen talep etti. Yunanistan'ın euro bölgesiyle devam eden "Ana Mali Yardım Kredisi Anlaşması"nın koşullarında bazı değişiklikler yapılması şartıyla anlaşmanın süresinin uzatılmasını istediği kaydedildi.

SYRIZA lideri Aleksis Çipras, seçimden önce iktidara gelmeleri halinde Avrupa'yla yeni bir anlaşma yapmayacaklarını söylemişti. Ancak SYRIZA, hükümet kurduktan sonra Almanya başta olmak üzere euro bölgesi üyeleriyle yaptığı görüşmelerde her geçen gün yeni tavizler vererek, en sonunda yardım anlaşmasının uzatılmasını talep etme noktasına geldi. Borç koşullarında hiçbir değişikliğin masaya getirilmesini kabul etmeyen Almanya ise Yunanistan'ın bu talebinin tartışılabileceği görüşünde. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, anlaşmanın koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmamak kaydıyla uzatılabileceğini söyledikten sonra, "Manevra yapabileceğimiz alan çok geniş değil. Avrupa'da istikrarı korumanın büyük bir sorumluluk olduğunu akılda bulundurmamız gerek" diyerek ülkesinin pazarlığa bakışını özetledi. 

Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise euro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın uzatma önerisini Cuma günü kabul etmesini beklediklerini ifade etti. Varufakis, "Başvuru hem Yunan tarafını hem de Eurogroup başkanını tatmin edecek bir dille yazılacak" diye konuştu.