Syriza hükümeti, emeklilik sisteminde 'düzenlemeye' hazır

Cuma günkü AB bakanları toplantısında, Maliye Bakanı Varufakis emek piyasasında reforma ve emekli maaşlarında kesintiye gitmeye hazır olduklarını söyledi.

Dış Haberler

Yunanistan'da Syriza-Anel hükümeti, yeni kemer sıkma politikalarını uygulamaya hazırlanıyor.

Cuma günü Letonya'nın başkanti Riga'da yapılan Avrupa Birliği maliye bakanları toplantısında, Yunanistan'ın borçlarına ilişkin bir anlaşma çıkmadı.

Ancak Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Syriza hükümetinin emeklilik sisteminde düzenlemeye (erken emekliliğin sınırlandırılması) ve emek piyasası reformlarına hazır olduğunu söyledi.

Toplantı öncesinde kendi blogundan bir yazı yayımlayan Varufakis, hükümet oldukları günden bu yana yapılan müzakerelerin, Yunanistan'la Avrupalı ortaklarını birbirine yakınlaştırdığını söylerken, farklılıkların da çözümlenemez olmadığını belirtti.

Varufakis, Syriza hükümetinin girişimciliği geliştirmek, bağımsız bir vergi komisyonu kurmak, kamu mülklerini özelleştirmek ve emeklilik sistemini akılcı hale getirmek istediğini vurguladı.

Toplantıda ise, AB bakanlarının Varufakis'ten memnun olmadığı belirtiliyor. Financial Times'ın iddiasına göre, Avrupa Birliği, Varufakis'i baypass ederek borç görüşmelerine devam etme planları yapıyor.

İspanya Maliye Bakanı Luis de Guindos, "Bütün bakanlar, Varufakis'e, 'Böyle devam edemez' dedi" açıklamasını yaptı.

Financial Times, Yunan hükümetine yakın bir kaynağın, "Syriza hükümetinin omzunda bir yük haline geldiğini" söylediğini öne sürdü.

Öte yandan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, hükümetlerinin bir "ara fasıl" olmadığını, halkın tekrar aynı şekilde konuşacağını iddia ederek, erken seçimden korkmadıkları sinyalini verdi.