Suudlar, Filistinli şairi ölüme mahkum etti: Diriliş gününe ve kadere inanmıyor

Suudi Arabistan, Filistinli bir şairi dini değerlere küfretmek, diriliş gününe ve kadere inanmamak, ateist olmak suçlamasıyla ölüme mahkum etti.

Suudi Arabistan mahkemesi, 35 yaşındaki Filistinli şair Eşref Fayadh'ı, dini değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle ölüm cezasına mahkum etti.

Guardian'ın "Doğmakta olan Suudi Arabistan çağdaş sanatının önde gelen üyelerinden" olarak tanımladığı Fayadh, Ağustos 2013'te Abha'da gözaltına alınmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 17 Kasım'da yaptığı açıklamayla kararı kınadı.

İddiaya göre din polisi bir Suudi vatandaşın ihbarını veri almış, şairin Allah, Muhammed peygamber ve Suudi devletine küfür ettiğini" gerekçe göstererek tutuklama kararı çıkarmış ancak bir süre sonra salıverilmişti.

800 KIRBAÇ VE 4 YILDAN, ÖLÜM CEZASINA

Ağustos 2014'te tekrar tutuklanan Fayadh, diriliş gününü reddetmek, kadere inanmamak, kadınlarla dinin yasakladığı şekilde ilişki kurmak ve telefonunda kadın fotoğrafları saklamakla da suçlanıyor.

Şubat ve Mayıs 2014 tarihleri arasında 6 kez mahkemeye çıkan Fayadh, suçlamaları reddetti.

Savcının ölüm cezası talebi ilk etapta reddedilirken 800 kırbaç  ve 4 yıl hapis cezası alan şair için, tekrar ölüm cezası kararı çıktı.

Suudlar her yıl çok sayıda kişiyi uyuşturucu bulundurmak dahil olmak üzere şiddet içermeyen suçlar nedeniyle, ölüm cezasına mahkum ediyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, bu yıl içinde 150 kişinin Suud cellatlarınca idam edildiğini belirtiyor.