Suudilerden ‘misket bombası’ yalanı

Suudi Arabistan ordusundan yapılan açıklamada, Yemen saldırısında misket bombası kullanılmadığı, sivillerin hedef alınmadığı söylendi. Bugün bir mülteci kampını vuran Suudi uçakları, en az 45 sivilin ölümüne neden oldu. Suudi ordusunun 2009’da Yemen’de misket bombası kullandığı ise belgelenmişti.

Dış Haberler

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı’ndan Cumartesi günü yapılan açıklamada, Suudi ordusunun Yemen’de sivil ölümlerini en aza indirmek konusunda her türlü çabayı gösterdiği söylendi. Bakanlık adına konuşan Tuğgeneral Ahmed el-Assiri, “Sivil zayiata neden olmamak için kesin istihbari bilgiler ve Husileri izleyen keşif uçakları kullanıyoruz” dedi.

Husilerin sivilleri hedef alarak “koalisyon yapmış gibi” göstermek istediğini söyleyen Tuğgeneral Assiri, “Yemen halkının güvenliği en büyük önceliğimiz. Biz yalnızca Yemen’de meşru hükümeti yeniden tesis etmek ve Yemeni Husi militanlarından kurtarmak istiyoruz” dedi.

Assiri, Suudi hava kuvvetlerinin, Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanan misket bombaları kullanıp kullanmadığı yönündeki soruya, “Hiçbir şekilde misket bombası kullanmıyoruz” yanıtını verdi.

YALNIZCA BUGÜN 45 SİVİL KATLEDİLDİ

Suudi Arabistan uçaklarının Yemen’in Harad bölgesindeki Mazrak mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 45 sivil hayatını kaybetti. İnsan Hakları izleme Örgütü, Suudi Arabistan önderliğindeki saldırıların ilk iki gününde 34 sivilin hava saldırıları sonucu öldüğünü açıklamıştı.

2009’DA KULLANILAN MİSKET BOMBALARI

Suudi Arabistan ve koalisyona katılan diğer 9 ülkeden hiçbiri, misket bombalarının kullanımını yasaklayan BM sözleşmeyi imzalamış değil. Ancak aynı ülkelerin, 2013 yılında Suriye ordusunun misket bombası kullandığı iddiasıyla kınandığı 68/182 sayılı kararın altına imzası bulunuyor.

Misket bombaları, geniş bir alandaki tüm canlıların ölümüne neden olmasının yanı sıra, patlamayan mühimmatın yıllar boyunca sivil ölümlerine yol açması nedeniyle de yasaklanmış bulunuyor.

Suudi Arabistan ordusunun 2009 Yemen saldırısında misket bombaları kullandığı ise daha önce belgelenmişti. Saada’da çok sayıda ABD yapımı BLU-97 ve BLU-61 tipi mühimmat bulunmuş ve Ensarullah Hareketi tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştı. 2014’te de aynı bölgede patlamamış haldeki ABD yapımı CBU-52 tipi misket bombaları görüntülendi.

Bu bombalar Yemen ordusunun envanterinde bulunmuyor. Suudi Arabistan ise Ağustos 2013’te, Textron Savunma Sistemleri adlı şirketten bin 300 adet CBU-105 tipi sensör tapalı mühimmat alımı konusunda ABD Savunma Bakanlığı’yla anlaştı. Anlaşma, Suudi Arabistan’a Aralık 2015’e kadar misket bombası sevkiyatının sürmesini öngörüyor. Suudi hava kuvvetleri 1970’lerin başından bu yana ABD’den misket bombası satın almaya devam ediyor.