Suudiler, yüklü silah anlaşması karşılığında Clinton Vakfı'na bağış yapmış

Suudi Arabistan'ın, 29 milyar dolarlık bir silah anlaşması karşılığında Clinton Vakfı'na 10 milyon dolarlık bağış yaptığı ortaya çıktı

Dış Haberler

ABD'nin, 2011 yılında İsrail'in tüm itirazlarına rağmen, "ulusal çıkarlar" gereği Suudi Arabistan'la yaptığı silah anlaşmasının aslında "akçalı işler" ile ilgili olduğu ortaya çıktı.

International Business Times'ın (IBTimes) haberine göre, 2011 yılında İsrail bu anlaşmaya, Ortadoğu'daki kırılgan güç dengesini bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu. Ancak dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın danışmanı Andrew Shapiro, anlaşmanın "ulusal çıkarlara uygun" olduğunu söylemiş ve bunun kişisel olarak Clinton için çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Ancak Clinton-Suudi Arabistan ilişkisinin daha öncelere dayandığı ortaya çıktı. Clinton daha bakan olmadan önce, Suudi Arabistan'ın Clinton Vakfı'na 10 milyon dolarlık bağış yaptığı ortaya çıktı.

Üstelik, 29 milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanmasından iki ay önce, anlaşmanın tarafı olan konsorsiyumun lideri Boeing'in de vakfa 900 bin dolarlık bağış yaptığı öğrenildi.

IBTimes'ın yaptığı araştırmaya göre, Clinton döneminde Dışişleri Bakanlığı, Clinton Vakfı'na bağış yapan 20 ülkeye yönelik 165 milyar dolarlık silah satışına onay verdi.

Yine Dışişleri Bakanlığı bu dönemde, Pentagon'un ön-ayak olduğu 151 milyar dolarlık silah anlaşmasını, 16 farklı vakıf bağışçısı ülke yararına değerlendirdi.

Bu ülkeler arasında Cezayir, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Umman da yer alıyor.

Bu "ticaret"ten en karlı çıkan şirket ise, Boeing.