Suudi Krallığı Rusya’dan füze sistemi satın alacak

Suudi Krallığı’nın Rusya’dan İskender taktik balistik füze sistemi satın almak istediği bildirildi. Satış gerçekleşirse Rusya körfez krallığına ilk kez silah satmış olacak.

Dış Haberler

Suudi Arabistan’ın Rusya Federasyonu’ndan İskender Taktik balistik füze sistemi satın alma niyetinde olduğu bildirildi. Satış gerçekleşirse Suudi Krallığı Rusya’dan ilk kez silah almış olacak.

Suudi Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmet El Cubeyir’in Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelmesinin ardından açıklama yapan üst düzey bir Suudi diplomat, ülkesinin Rusya ile askeri alan da dahil bir dizi alanda işbirliğini geliştirmek istediğini bildirdi. Diplomat, her iki taraftan da askeri delegasyon ve uzmanların görüşme yürüttükleri ve Suudilerin Rusya’dan çeşitli askeri araçlar temin etmesinin gündemde olduğunu belirtti. Suudilerin almak istedikleri araçlar arasında İskender füze sistemi de bulunuyor.

Şuan Suudi Krallığı’na en çok satan ülke konumunda ABD bulunuyor. Gazeta.ru sitesine konuşan Din ve Siyaset Enstitüsü başkanı Alexander Ignatenko, İran anlaşmasının Körfez ülkelerinde “Tahran’ın elinin serbest kaldığı” yönünde bir endişeye neden olduğunu ve bu nedenle silahlanma ihtiyacının arttığını tespit etti. Ayrıca Ignatenko’ya göre Suudi Arabistan silah alımını ilişkilerini ilerletmek istediği ülkeye bir tür “bonus” olarak da kullanıyor.

GEREKÇE 'İRAN KORKUSU' MU?
2008 yılında Suudi Krallığı’nın Rusya’ya İran’la işbirliğini azaltması karşılığında muazzam ölçeklerde silah anlaşması önerdiği haberleri çıkmıştı. 2013’te ise Suudilerin Rusya’ya Esad’a dönük desteği kesmesi koşuluyla küresel petrol pazarının kontrolünü vaat ettiği haberleri basında yer bulmuştu.

Ancak Rusya ile Suudi Krallığı arasında Suriye konusundaki açının kapanmadığı, tarafların Dışişleri Bakanlığı düzeyinde dün Katar’da bir araya gelmeleri sırasında tekrar teyit edilmiş oldu. Rusya mevcut Suriye hükümetinin IŞİD’le uluslararası mücadelede yer almasını savunurken Suudi Krallığı Esad’ın meşruiyetini daha da artıracak herhangi bir rol üstlenmesine karşı çıkıyor.

İSKENDER TAKTİK BALİSTİK FÜZE SİSTEMİ
İskender taktik balistik füze sistemi hem küçük hem de büyük ölçekli hedefleri vurma kapasitesine sahip ve 500 kilometrelik bir menzile erişebiliyor. Sistem füze, çoklu füze fırlatma sistemi, uzun menzilli havan topu, uçak ve helikopter, İHA, komuta merkezi ve iletişim merkezi gibi hedefleri vurabiliyor.

Sistemde fırlatıcı, transporter, rutin bakım aracı, bilgi ve komuta gönderme aracı, mühimmat seti ve tatbikat yardımı gibi araçlar bulunuyor.