Suudi Kralı, İran ve IŞİD'e karşı yeni Sünni bloğunu hedefliyor

Suudi Arabistan Ortadoğu ülkeleri ile siyasal islam konusundaki görüş farklılıklarını bir kenara bırakarak İran ve IŞİD'e karşı bir blok oluşturulmasını öncelik haline getirdi.

Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın yeni kralı Salman, 5 Arap ülkesi, Türkiye ve Ürdün ile Müslüman Kardeşler üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar üzerine geçtiğimiz 10 gün boyunca görüşmeler yaptı. Suudi Arabistan'ın Müslüman Kardeşler'e dönük güvensizliğinin Kral Abdullah döneminden daha az olmakla birlikte sürdüğü kaydedildi. Arap diplomatlar "Kral Salman Müslüman Kardeşler üzerindeki anlaşmazlıkların bir kenara bırakılabileceğini düşünüyor ve Sünni bloğu konsolide etmek istiyor" değerlendirmelerinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran'la bir "büyük pazarlık" peşinde olmadıklarına dair açıklamalar yapmasının da Suudi Arabistan'ı bir "Arap Birliği" aranışından alıkoymadığı ifade edildi. Suudi yönetimi aynı zamanda IŞİD'in güçlü propaganda mekanizmalarıyla özellikle müslüman gençleri kendine çekmesinden ve yönetimin meşruiyetinin zedelenmesinden korkuyor. Sünni bloğu aranışınınsa pek çok muhatap ülkenin Müslüman Kardeşler'e dönük tavrına takıldığı kaydediliyor. Bununla birlikte batılı diplomatlar Suudi Arabistan'ın aynı anda pek çok cephede savaşmak istemediklerini, "esas düşman"ın İran ve IŞİD olduğunu ifade ediyor.

Arap diplomatların ifadelerine göre Mısır devlet başkanı Sisi ile yapılan görüşmelerde Suudi Arabistan'ın Türkiye gibi ülkelerle ilişkilerini güçlendirme yollarını arayabileceği ifade edildi. Ancak Kahire yönetiminin güvenlik sorunları başta olmak üzere bir dizi "kırmızı çizginin" aşılmayacağını da ifade ettiği kaydedildi.