Suudi Arabistan'ın petrolden uzaklaşma arayışı sürüyor : Varlık fonu ilk kez borçlandı

Suudi Arabistan'ın varlık fonu 'yatırımları genişletmek' amacıyla kredi kullandı. 11 milyar dolarlık kredi fonun aldığı ilk borç oldu.

Dış Haberler

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin varlık fonu ilk kez kredi kullandı.

11 milyar dolar büyüklüğündeki kredinin fonun aldığı ilk borç olduğu ve "yatırımları genişletmek" için kullanılacağı belirtiliyor.

ABD merkezli Kamu Varlık Fonu Enstitüsü tahminlerine göre Suudi varlık fonu PIF'in büyüklüğü 250 milyar dolar. Fon ulaşım uygulaması Uber'in 3,5 milyar dolarlık hissesine de sahip.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ekonomide petrolün payını azaltmak için varlık fonunu kullanıyor. Geliri petrolden gelen varlık fonu, diğer sektörlere yatırım yapıyor. 

ARAMCO'NUN HALKA ARZI GERÇEKLEŞEMEMİŞTİ

Petrolden uzaklaşmak ve nakit ihtiyacını karşılamak isteyen Suudi Arabistan, iki yıldır devlete ait petrol şirketi Aramco'nun halka arzı konusunda çalışma yürütüyordu.

2018'in ikinci yarısında gerçekleşmesi beklenen halka arz, Kral Selman'ın kararıyla askıya alındı.

Değeri 2 trilyon doları bulacağı tahmin edilen Aramco'nun halka arz edilmemesine en büyük sebep olarak şirket bilgilerini paylaşma zorunluluğu gösteriliyor.

Halka arzı durumunda Aramco'nun finansal bilgileri kamuoyuyla paylaşılmak zorunda olunacaktı. 

Aramco'nun satılması, ülkenin petrolden uzaklaşmasını sağlayacak "Vizyon 2030" programının temelini oluşturuyordu.

Halka arzın gerçekleşmemesinin ardından Suudi Arabistan varlık fonunun ilk kez borçlandığı duyuruldu.

SUUDİ ARABİSTAN NEDEN PETROLDEN UZAKLAŞMAK İSTİYOR?

IMF tarafından 2015 yılında yayımlanan bir raporda, düşük petrol fiyatlarının Suudi Arabistan'da bütçe açıklarına sebep olduğu, petrolün varil fiyatının 50 dolar seviyesinde kalması durumunda ülkenin ekonomisinin "5 yıl içinde çökebileceği" söylenmişti.

Rapora göre Suudi ekonomisinin dengelenmesi için petrolün varil fiyatının 106 dolar seviyesinde olması gerekiyordu. Petrol fiyatları 2015'ten bu yana yükselse de ancak 78 dolar seviyesine kadar gelebildi.

Yaşanan bütçe açıklarının ardından Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Vizyon 2030 programını açıklayarak petrole bağımlılıklarını sonlandırma vaadinde bulunmuştu.