'Suudi Arabistan'da yabancıların idam edilme riski 8 kat fazla'

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'da yabancıların idam edilme riskinin 8 kat fazla olduğunu açıkladı. "Kan parası" ödeyemeyen yoksul işçilerin düzmece suçlularla asıldığı söyleniyor.

Dış Haberler

Ölüm cezasının yaygın olarak uygulandığı Suudi Arabistan'a dair bir rapor yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, ülkede ölüm cezasıyla yargılanan yabancıların ceza alma ihtimalinin 8 kat fazla olduğunu ortaya koydu. İdamların çoğunlukla uygulandığı kişilerin ise "kan parası" ödeyemeyen yoksullar olduğu söyleniyor.

Yabancıların ülke nüfusunun 4'de birini oluşturmasına rağmen 1985 ile Mayıs 2008 arasında idam edilen 1700 kişiden 830'unun yabancı olduğu, 809'unun yerli olduğu 56 kişinin ise ulusunun belirlenemediği belirtiliyor. İdam cezası alan Suudi vatandaşların affedilme ihtimalinin 4'de 1 olduğu belirtilirken, bu aranın yabancılar için 30'da 1 olduğu vurgulanıyor. 2011 yılında 8 Bangladeşliyi hırsızlık suçlamasıyla kafasını keserek halk önünde infaz eden Suudi Arabistan, yabancı ülkelerin af çağrılarına da aldırmıyor.

Yabancı işçilerin suçlanmaları durumunda asılma ihtimallerinin çok yüksek olduğuna da işaret edilirken, yargılamanın gizli ve adaletsiz yapıldığı, suçlananların yargının dilini bile anlayamadığına dikkat çekiliyor. 2010'da 27 yabancının idam edildiği ülkede, 2013 yılında da idam bekleyen 45 ev işçisi olduğu duyuruluyor.

Ülkede yabancı işçilerin günlük hayatta da kötü muameleye maruz kaldıkları bilinirken, İnsan Hakları İzleme Örgütü de göçmen işçilerin düzmece suçlamalara maruz kaldıklarını açıklıyor. Tecavüze uğrayan, istismar edilen ve kaçmaya çalışan işçilerin zina, hırsızlık, büyücülük gibi suçlamalarla karşı karşıya olduğu vurgulanırken, mahkemelerin de adil yargılamadan yoksun olduğuna işaret ediliyor.