Suudi Arabistan’da Şiiler ayakta

Suudi Arabistan’da Şeyh Nemr ve 46 kişinin idam edilmesi üzerine ülkenin doğu vilayetlerinde Şiiler eyleme başladı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan’ın “terörizm” suçlamasıyla Şii Şeyh Nemr Bakır en Nemr ve beraberindeki 46 kişiyi idam etmesi üzerine ülkenin Şii bölgelerinde eylemler şiddetlendi. Irak, Bahreyn ve Keşmir’de de Suudi Arabistan’ı protesto eylemleri vardı.

KATİF’TE EYLEMLER

Suudi Arabistan’da Şii nüfusun yoğun yaşadığı doğu vilayetlerindeki eylemler şiddetlendi. Suudi yönetimi Katif kentinde devam eden protesto eylemlerini bastırmak için kente yüzlerce zırhlı araç gönderdi.

Şiilerin yoğun yaşadığı diğer bölgelerde de güvenlik güçleri alarma geçirildi. İdam cezalarının infazından sonra pek çok kentte polis karakolları ve güvenlik noktaları olası saldırılara karşı tedbir amacıyla kapatıldı.

SADR’DAN EYLEM ÇAĞRISI

Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, Körfez ülkeleri ve Irak’ta Suudi Arabistan’a karşı eylem çağrısı yaptı. Sadr, “Suud Arabistanlı Şiileri barışçıl eylemlerle yanıt vermeye çağırıyorum. Körfez ülkelerindeki Şiileri de adaletsizliğe ve hükümetin gelecekte de devam edeceği teröre karşı ayağa kalkmaya çağırıyorum. Suudilere ait bölgeler ve Suudi çıkarları karşısında öfkeli gösteriler yapmaya çağırıyorum; [Irak hükümetini] Suudi büyükelçiliğini yeniden açmamaya çağırıyorum” dedi.

Hindistan sınırları içindeki Keşmir’de de Şii göstericiler Şeyh Nemr ve beraberindekilerin idamına karşı eylem düzenledi.