Suudi Arabistan'da infazı görüntüleyen adama tutuklama

Üvey kızına işkence edip öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Leyla bin Abdülmuttalip'in infazı esnasında kameralı telefonuyla kayıt alan adam, polis tarafından tutuklandı. Tutuklanan adamın kimliği açıklanmadı.

Suudi Arabistan'da üvey kızına işkence edip öldürdüğü gerekçesiyle İslam yasaları uyarınca kafası kesilerek ölüme mahkum edilen Leyla bin Abdülmuttalip'in infazı esnasında kameralı telefonuyla kayıt alarak sosyal medyaya yükleyen adam, ülkede tedirginlik yarattı. Mekke'nin ortasında gerçekleştirilen infazın görüntülerinin sosyal medyaya sızması Suudi Arabistan'a yönelik yoğun tepkiye neden olurken, Suudi yetkililer çözümü görüntüleri internete koyan kişiyi tutuklamakta buldu. 

Devlet destekli Ulusal İnsan Hakları Topluluğu, olayı kayda alan kişinin cezalandırılması gerektiğini ve bu görüntüyü sosyal medya üzerinden paylaşanların da en az kayda alan kişi kadar suçlu olduğunu belirtti. Tartışmaya yine bloglarından katılan insanlar ise olayın görüntülenmesinin ve yayılmasının, halka açık idam uygulamasını pekiştireceğini ve caydırıcı olacağını öne sürdü. Suudi Arabistan'da adam öldürmek, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu ticareti, eşcinsel ilişki ve dinden çıkmak şeriat yasalarına göre idam ile cezalandırılıyor.

2014 boyunca Suudi Arabistan 80'den fazla kişiyi idam etti.