Suudi Arabistan'a yatırım sürüyor: Bir günde 50 milyar dolarlık anlaşma

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine tepkilerin odağı haline gelen Riyad’daki yatırım konferansının ilk gününde Suudi Arabistan 50 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan, üç günlük uluslararası yatırım konferansının ilk gününde, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine karşı tepkilere rağmen 50 milyar dolarlık yatırım anlaşmasına imza attı.

Bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da başlayan ve “Çöldeki Davos” diye de anılan Gelecek Yatırım İnisiyatifi adlı konferans, Siemens, JP Morgan, Ford ve Google’ın da aralarında bulunduğu birçok şirket, CNN, Bloomberg gibi medya kuruluşları ile IMF tarafından boykot edilmişti.

Açılış konuşmasını iptal eden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, babası Kral Selman bin Abdülaziz ile birlikte Kaşıkçı ailesiyle görüştükten sonra konferansa katıldı.

Konferansa Rusya’nın kalabalık bir heyetle katılmasıysa dikkat çekti. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev, Riyad’da Reuters'a yaptığı açıklamada, Kaşıkçı cinayetinin soruşturulması ve sorumlularının cezalandırılması gerektiğini ancak Suudi Arabistan’ın reformlarının önemli ve “desteklenmeye değer” olduğunu söyledi.

Konferansın ilk gününde Suudi Arabistan’ın Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton gibi şirketlerle petrol, doğalgaz, sanayi ve altyapı sektörlerinde 50 milyar dolarlık 25 ayrı anlaşmaya imza attığı belirtildi.

Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi Aramco da, 34 milyar dolarlık 15 mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı.