Suudi Arabistan: Kaşıkçı konsolosluk içinde yaşanan arbedede öldü

Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde öldüğünü kabul etti, gazetecinin 'yaşanan arbede sonucu' öldüğünü ileri sürdü.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde öldüğünü kabul etti, gazetecinin "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıkladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtildi.

CESEDİNİN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

Riyad yönetimi tarafından gazetecinin ölümüyle ilgili paylaşılan bilgiler arasında cesedinin akıbetine yer verilmedi.

18 KİŞİ GÖZALTINDA

Suudi Arabistan Başsavcılığının dosya hakkındaki soruşturmasının sürdüğü ve olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına aldığı aktarıldı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünde parmağı olan herkesten hesap sorulacağını ve adalete teslim edileceğini duyuran savcılığın, "ulaştığı tüm gerçekleri paylaşacağı ve sorumluları adalet karşısına çıkarma" hazırlığında olduğu ifade edildi.

'BÖYLE BİR OLAYIN TEKRARINI ENGELLEMEK İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Riyad yönetiminin Kaşıkçı'nın "ölümündeki sorumluları ve hatalıları cezalandırmaktan geri durmayacağı" ve böyle bir olayın tekrarını engellemek için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceği kaydedildi.

ÜST DÜZEY İSTİHBARAT YÖNETİCİLERİ GÖREVDEN ALINDI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülmesi olayı üzerine üst düzey beş kişiyi görevden aldırdı.

VELİAHT PRENSİN DANIŞMANI DAHİL BEŞ KİŞİYE GÖZALTI

Bu kişiler arasında daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen'de Husilere karşı hükümeti desteklemek amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun sözcülüğünü yürüten Ahmed Asiri isimleri öne çıkıyor.

Yayımlanan kararnameyle, Kahtani ve Asiri'nin yanı sıra bir diğer Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdürü Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif eş-Şayi'nin de görevlerinden alındığı aktarıldı.

TRUMP: KABUL EDİLEMEZ AMA İRAN'A KARŞI RİYAD'A İHTİYACIMIZ VAR

ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan'ın açıklamasının "büyük bir ilk adım" olduğunu söyledi. Arizona'da gazetecilere yaptığı açıklamada Trump, "Bunun iyi bir ilk adım olduğunu düşünüyorum, büyük bir adım. Çok sayıda kişi olaya müdahil olmuş" dedi. Trump yaşananların kabul edilemez olduğunu ancak Suudi Arabistan'ın ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunu ve bölgede İran'a karşı Riyad'ın büyük önem taşıdığını söyledi. ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satışına değinen Trump, bundan sonraki adımlar konusunda Kongre ile beraber çalışacaklarını ancak 110 milyar dolarlık silah anlaşmasını iptal etmeyi tercih etmeyeceğini çünkü İran'a karşı Riyad'a ihtiyaçları olduğunu söyledi.

ERDOĞAN İLE KRAL ARASINDA TELEFON GÖRÜŞMESİ

Suudi Arabistan'dan yapılan resmi açıklama öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz dün gece telefonda görüştü. AA'nın haberine göre telefon görüşmesinde ikili Kaşıkçı soruşturmasında iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı ve kendi soruşturmalarından elde edilen bilgileri birbirleriyle paylaştı.