Suud destekli Bahreyn rejimi, 3 Şii'yi infaz etti

Bahreyn bu sabah, asılsız delillerle mahkum ettiği üç Şii eylemciyi infaz etti.

Dış Haberler

Bahreyn'de, 3 polis memurunu öldürdükleri iddiasıyla hüküm giyen 3 kişi, bu sabah idam edildi.

Öldürülen polislerden birinin Arap Emirlikleri Subayı olması, Suud destekli Bahreyn rejiminin davaya yaklaşımına etki etmişti. Emirlik subayı, 2011'de ülkenin Şii yerleşimlerindeki protestoları bastırmak isteyen hükümetin, Suudi öncülüğündeki Körfez kuvvetlerinde yer alıyordu.

Bahreyn'in resmi haber ajansı BNA, 2014'teki bir bombalı saldırıdan dolayı hüküm giyen kişilerin infazını bu sabah duyurdu. Geçtiğimiz Pazartesi Yüksek Mahkeme, Abbas el Samea, Sami Muşhaima ve Ali el Singace adlı 3 Şii mahkumun cezasını onaylamıştı.

Mahkumların aileleri infaz uygulamalarından önce yapıldığı üzere hapishanede görüşe çağrılmış, ardından Bahreyn sokaklarında özellikle Şii yerleşimlerinde "İdama hayır" sloganlarının olduğu protestolar düzenlenmişti.

İnfazın ardından mahkumların aileleri böyle görüntülendi;

Bahreyn İçişleri bakanlığı, infaz karşıtı gösterilerde 1 polisin yaralandığını duyururken, gözaltına alınanlar hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

'BAHREYN REJİMİNDEN KORKUTUCU BİR ADIM'

ABD merkezli İnsan Hakları Savunucuları başkanı Brian Dooley ise, infazlar gerçekleşirse bunun "Bahreyn rejiminden yeni ve korkutucu bir adım" olacağını söylemiş ve Körfez müttefiği Washington'ın Bahreyn'i uyarması gerektiğini belirtmişti.

Dün yayınladığı bir açıklama ile infaz kararına karşı uyarıda bulunan Londra merkezli insan hakları örgütü Reprieve, infazların Körfez krallığında altı yıl sonra bir ilk olduğunu duyurdu.