Suriye'ye Lübnan 'çözümü' mü?

ABD ile Rusya'nın Suriye'deki savaşı "dondurmak" istediği, bunun için savaşan taraflara Lübnan İç Savaşı'nda olduğu gibi "hudut çizgileri" belirleneceği iddia ediliyor.

Dış Haberler

ABD ile Rusya, Suriye'nin kaderini ellerinde bulundurmaya devam ediyor.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinden Elijah J. Magnier'in haberine göre, Nusra ve Cephesi ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) hariç, ABD ile Rusya Suriye'de savaşın "dondurulması" konusunda hemfikir.

Suriye'deki bir kaynağın belirttiğine göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a, Washington'un Suriye'deki savaşı bitirmeyi hedeflediğini, bunun için de tüm tarafların mutabık kalacağı bir siyasi çözüm olgunlaşana kadar tüm cephelerde savaşın durdurulmasını hedeflediklerini söyledi.

ABD'nin bölgesel müttefikleri Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin silahlı gruplara sonsuza kadar silah ve para vermeye hazır olduğunu söyleyen ABD, kendilerinin de "muhaliflerin" yenilmesine izin vermeyeceklerini, onların Suriye ordusu ve müttefiklerinin saldırılarına karşı uzun süre dayanabilmesini garanti edeceklerini belirtti.

ABD'ye göre ateşkes tüm tarafları müzakere masasına getirecek ve IŞİD'i zayıflatacak.

Suriyeli kaynak, hedefin Lübnan İç Savaşı sırasında yapılan türde bir "hudut çizgisi" (demarcation line) belirleme olduğunu söyledi.

Kaynak, bu hatlar boyunca sert çatışmaların yaşanabileceğini ve işlerin bir süreliğine daha kötü gidebileceğini kabul etti.

Ancak kaynağa göre, Suriye'de savaşın "sonunun başlangıcı" bağlanmış durumda ve siyasi çözümde kazanan ya da kaybeden olmayacak. Yine kaynağa göre, siyasi çözüm tarafları ne tatmin ne de provoke edecek.

Habere göre ABD, bölgesel müttefiklerini biraz geri çekecek, Rusya da Şam olmak üzere müttefikleri üzerindeki nüfuzunu kullanacak.

Anlaşmanın, en azından Obama görevini bitirene kadar uygulanması planlanıyor.

Bu tip bir anlaşmanın müttefikler arasında da ihtilaf yaratabileceği belirtilerek, Doğu Guta'daki İslam Ordusu-Feylak'ur Rahman çatışması ile Hizbullah'ın kendi birliklerini "hücum"dan savunmaya çekmesi buna örnek olarak gösteriliyor. 

Lübnan İç Savaşı'nda da, Emel Hareketi ile FKÖ, Emel Hareketi ile Dürzi İlerici Sosyalist Parti ya da FKÖ ile El Murabitun (Lübnan'daki Sünni-Nasırcı siyasi parti) arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Suriye ordusu ve müttefiklerinin Rakka'ya yönelmeyeceği, bunun yerine Deyrezzor üzerindeki IŞİD kuşatmasını kaldırmak için harekete geçeceği de verilen bilgiler arasında.