Suriyeli milletvekili: ABD Kürtlere ihanet etti; IŞİD, Ankara'dan aldığı emirle Cerablus'u boşalttı

Suriyeli bir milletvekili, Türkiye'nin Cerablus operasyonun üç nedeni olduğunu belirterek, ABD'nin Kürtlere ihanet ettiğini, bu nedenle Kürtlerin Suriye ordusu ve müttefiklerine katılması gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

Türkiye'nin Cerablus'a yönelik harekâtının Şam'daki yankıları da sürüyor.

Fars News'in aktardığına göre, Suriye parlamentosunda milletvekili olan Ömer el-Ovsi, El Vatan'a konuştu.

Ovsi, Türkiye'nin kuzey Suriye'yi işgal ettiğini ve tampon bölge kurmak istediğini söyledi. Ovsi'ye göre Ankara'nın tampon bölge kurmasının üç amacı var: Birincisi, Afrin-Kobani-Kamışlı'daki Kürt özerk bölgelerini yok etmek; ikincisi, bölgeyi Suriye hükümetine ve ordusuna yönelik saldırılar için bir üsse dönüştürmek; üçüncüsü, dikkatleri kendi iç gündeminden uzaklaştırmak.

ABD'nin Kürtlere "her zaman olduğu gibi" ihanet ettiğini kaydeden Ovsi, "Kürtler Amerikalılara güvenmemeli ve Suriye ordusu ile müttefiklerine, yani Tahran, Bağdat, Şam, Güney Lübnan ve Moskova'ya katılmalı" dedi.

Milletvekili, Türk ordusunun Cerablus'a sokulmasını, ABD tarafından yönetilen "gülünç teatral bir gösteri" olarak nitelendirdi. Ovsi, Cerablus operasyonunu "Hollywood filmlerine" benzetti.

Ovsi, Cerablus operasyonundan 48 saat önce kasabadaki IŞİD'lilerin ikiye ayrıldığını, bir bölümünün Türkiye'ye, diğer bölümünün ise Bab'a geçtiğini iddia etti.

Bir başka milletvekili Ahmed Marei de, IŞİD'in Ankara'nın emirleri doğrultusunda Cerablus'u boşalttığını ileri sürdü.