Suriye'den Türkiye'ye mesaj: Bizimle işbirliğine muhtaçsın

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim “teröre karşı bizi yalnız bırakanların şimdi bizimle işbirliğine ihtiyaçları var” derken Buseyna Şaban da “Türkiye ateşle oynamanın ne kadar tehlikeli olduğunu gördü” dedi.

Mustafa K. Erdemol

Suriye’nin başkenti Şam’da Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad himayesinde düzenlenen “Tekfirci Teröre Karşı Uluslararası Medya Konferansı”nda Türkiye’ye işbirliği mesajı iletildi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “terör karşısında bizi yalnız bırakanların bugün teröre karşı bizimle işbirliğine ihtiyacı var” sözleri  Türkiye’ye mesaj olarak yorumlandı.

Başkan Esad’ın Uluslararası İlişkiler Danışmanı ve ülkenin en etkili devlet görevlisi Buseyna Şaban da “şimdi bizimle işbirliğine daha olumlu bakan Türkiye ateşle oynamanın ne kadar tehlikeli olduğunu gördü” dedi.

'ABD IŞİD'İ GÜÇLENDİRDİ'
İki gün süren ve çeşitli ülkelerden çok sayıda terör uzmanının yanı sıra akademisyenlerin de katıldığı toplantıda konuşan Velid Muallim “teröre karşı kararlıkla mücadele edilemezse kalıcı bir çözüme ulaşılamayacağını” belirterek “ABD’nin IŞİD’e müdahalesi bu terörist yapıyı daha da güçlendirdi. ABD bu örgütü yok etmek mi yoksa kullanmak mı istiyor belli değil” dedi.

Muallim şunları söyledi:

Bölge ülkeleri Suriye halkına karşı kurulan komploda yer aldılar. Ülkemize terörist taşıdılar. Suriye’nin karşı karşıya kaldığı teröre Suriye halkı, ordusu ve sivil güçler direniyor sadece.  Kısa bir süre önce kimi komşularımızla teröre karşı işbirliği yapabilmemiz mucize sayılırdı ama bizimle yan yana bile gelmeyenlerin bizimle işbirliği yapmaya ihtiyaçları var. Çünkü besledikleri terör artık onlara döndü. Böyle bir işbirliği bize şehitlerimizi geri getirmeyecek ama terörü sona erdirecek. Suriye olarak bizim yapıcı fikirlerimiz var ancak bunları dile getiremiyoruz çünkü dış güçlerin bize karar dayatma çabaları sürüyor. Bunu kabul edemeyiz. Suriye’deki sorunlar ancak Suriye halkının iradesi ve kararı ile çözülür, hiçbir güç bize bir karar dayatamaz.

ŞABAN: TÜRKİYE ATEŞLE OYNADI VE GÖRDÜ
Beşar Esad’ın Uluslararası İlişkiler Danışmanı Buseyna Şaban da yaptığı konuşmada medyanın Suriye’ye ve bölgede yaşanan olaylara bakışını eleştirdi.

Dünya medyasının yüzde 90’ının ABD’ye, Arap medyasının yüzde 90’ının da Suudi Arabistan’a bağlı olduğunu belirten Şaban “işte bu medya hem insanlarımızı hem de değerlerimizi öldürüyor” dedi.

Suriye’de yaşatılan dramın ve bölgede yaşanan gelişmelerin batılı yedi araştırma merkezinde hazırlanan projelerle hayata geçirildiğini de vurgulayan Şaban, Suriye’de sadece Suriyelilerin ölmesiyle yetinilmeyeceğini asıl amacın bölgeyi de etkileyecek “radikal, fanatik bir dönüşüm” gerçekleştirmek olduğunu belirtti.  

“Ama direnişimiz çok sağlam bir temelde. Batı da artık bunu kabul ediyor. Teröre karşı Suriye’nin direnişi terörden yakınan ve onun kurbanı olan herkesin işine gelecek” diyen Şaban “Türkiye bile artık daha olumlu bir noktaya geldi. Ateşle oynamanın ne kadar tehlikeli olduğunu gördü” dedi.