Suriye’den Suudi Arabistan’a sert yanıt: Ülkenizin adı bile yok!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye tartışmasında yeni anayasa yapılmasını sürekli gündeme getiren Suudi temsilciye Suriye temsilcisi sert yanıt verdi: Değil anayasa, ülkenizin adı bile yok!

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Suriye'nin anayasasıyla ilgili tartışmada Suriye Temsilcisi, Suudi Arabistan'a çok sert yanıt verdi. Suudi temsilcinin Suriye'de acilen yeni anayasa yapılması talebini sürekli gündeme getirmesi üzerine Suriye Temsilcisi Beşar Caferi, Suudi Arabistan'ın bir anayayası bile olmadığını hatırlattı.

YÖNETEN HANEDANIN ADI

Sputnik’in haberine göre, Suudi rejiminin uygarlık ve zihniyet açısından geri kalmış olduğunu dile getiren Caferi, "Suudi temsilci benim ülkem için yeni anayasa hazırlanmasını talep etti. Biliyorsunuz Suudi Arabistan'ın ne bir anayasası ne de bir parlamentosu var" diyerek şöyle devam etti:

"Ülkenin bir adı bile yok. Adı yöneten hanedandan geliyor. Yani Suudi Arabistan krallığı demek Macroni Fransa Cumhuriyeti ya da Theresa May'in Britanya Krallığı yahut Trumpi Birleşik Devletleri demek gibi bir şey. Suudi Arabistan'ın eşdeğeri bu. Yani ülkenin adı bile yok.”

'SAYGIYA DEĞER DEĞİL’

Suudi Arabistan'ın adını vermeden Lübnan Başbakanı'nı bir süre esir aldığını, kendi prenslerini ve işadamlarını kaçırıp fidye ödemeleri karşılığı bıraktığını hatırlatan Suriye'nin BM Temsilcisi, "Saygıya değer bir rejim değil" vurgusu yaptı.

“Suudi istihbaratının üyesi olup uzun yıllar Washington'da çalışan ve Suudi dışişleri bakanının sağ kolu olan muhaliflerinden birini saklayan bir rejim" diyen Caferi, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda kaybolan ve öldürüldüğüne inanılan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vakasından "Rejim Kaşıkçı'yı İstanbul'da kaçırdı ve başına ne geldiğini kimseye bilmiyor" diye söz etti.

'SUÇA BATMIŞ VAZİYETTE’

Dolayısıyla Suudi rejiminin başka kimsenin yasallığına, meşruiyetine laf edemeyeceğini, çünkü bu suçlarla çevrili olduğunu dile getiren Suriyeli diplomat, Suudi Temsilci'nin Suriye halkına yardımdan söz ederken Suriye'deki “tekfiri teröristlerin” baş sorumlusunun Suudi Arabistan olduğunu görmezden geldiğini, Ortadoğu, Asya ve Afrika çapındaki “Vahabi tekfiri teröristlerin" sorumlusunun da Suudi rejimi olduğunu ifade etti.

'BMGK'DE KONUŞTURULMAYA DEĞMEZ'

Suriye’nin BM temsilcisi, Yemen’i yıkan, Filistin davasını gömme pahasına İsrail'le ittifak kuran, İsrail'i koruyanlara para yağdıran bir rejimin BMGK'de konuşturulmaya değmediğini belirtti.

SURİYE ANAYASA KOMİTESİ ÇALIŞMALARINDA KRİZ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için cihatçıları destekleyen ABD ile müttefiklerinin son şekli olan ve ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün'den oluşan “Küçük Grup”, Suriye'de siyasi çözüm çabalarını bu kez de öncelikle acilen yeni anayasa talebiyle baltalamaya çalışıyor.