Suriye’den BM’ye uluslararası koalisyonu lağvetme çağrısı

Suriye, ülkede faaliyetlerini sürdüren ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun lağvedilmesini talep ediyor.

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilciliği’nin BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, Şam’ın koalisyonun üyesi olan devletleri ‘kendi adlarına koalisyon tarafından işlenen suçlardan uzaklaşarak, koalisyonu derhal lağvetmeleri’ çağrısında bulundu.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, koalisyonun bu eylemleriyle "Suriye halkına karşı terör ve ölüm kampanyası başlatan" militanlara yardım ettiğini belirtti.

‘Sivil halka, hastane ve okullara, ilaç ve gıda yardım konvoylarına’ saldırılmasını yasaklayan BMGK'nın kararına işaret eden Caferi, koalisyonun çocuk, kadın ve yaşlılar dâhil binlerce Suriyelinin ölümünün sorumluluğunu üstlendiğini hatırlattı.

Daha önce Suriye, ABD ve İngiltere’yi militanların terk ettiği depolarda bulunan zehirleyici maddeleri teröristlere teslim etmekle suçlamıştı.

Suriye ve Irak'ta IŞİD'le savaşan koalisyon güçlerinin Irak'taki saldırıları Irak hükümetince desteklenirken, Suriye hükümeti, koordine edilmediği gerekçesiyle koalisyonun saldırılarını onaylamıyor.