Suriye'deki Rus üslerine kim saldırdı?

Suriye’deki Rus üslerine yapılan İHA saldırısının kaynağıyla ilgili tartışmalar Rusya ve ABD’nin gündeminde. Rusya İHA'ların 'Türkiye'yle ilgili olmadığını' açıklarken, ABD 'Bizim de ilgimiz yok' dedi.

soL HD

Rusya’nın Suriye’de yer alan Hmeymim ve Tartus üslerine 6 Ocak'ta silahlı İnsansız Hava Araçları'yla (İHA) düzenlenen saldırının ardından, Rusya ve ABD’den art arda açıklamalar geldi.

Moskova’da dün basın mensuplarıyla buluşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya’nın Suriye’deki üslerine saldıran ne Türk ordusu ne de Türk yetkililer” dedi.

Provokatörlerin olduğunu söyleyen Putin, “Bu provokatörler Türkler değil, kim olduklarını zaten biliyoruz” diyerek, saldırıların Rusya’nın Türkiye ve İran’la ilişkilerini yıpratmaya yönelik olduğunu vurguladı.

Putin ayrıca saldırının detaylarını bildiklerini ifade ederek, “Bu saldırıların hazırlıklı bir şekilde yapıldığını, İHA’ların ne zaman ve nasıl transfer edildiğini biliyoruz. İHA’lar kamufle edildi fakat bunların yüksek teknolojik aletler olduğunu tespit ettik” dedi.

Putin'in Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde de İHA konusunun gündeme geldiği belirtilmişti.

SON DERECE GELİŞKİN İHA'LAR

Rusya Genelkurmay Başkanlığı İHA İdare, İmalat ve Geliştirme Departmanı Başkanı Tümgeneral Aleksandr Novikov, 6 Ocak’ta Hmeymim üssüne yapılan saldırıda kullanılan İHA’ların amatörler tarafından hazırlanamayacak kadar donanımlı ve gelişkin olduğunu ifade etti.

Novikov, saldırıda kullanılan İHA’ların üretiminin “özel eğitim, teknoloji alanında uzmanlık ve pratik beceri”ye sahip kişiler tarafından yapılabileceğini, ilkel şartlarda böyle İHA’ları yapmanın imkansız olduğunu belirtti.

Hmeymim ve Tartus'a saldırı amacıyla gönderilen 13 İHA'dan 7'si hava savunma sistemleriyle 6'sı da elektronik harp araçlarıyla yere indirilmiş, düzenlenen saldırılar başarısız olmuştu.

Yapılan analizlere göre İHA’ların taşıdığı silahlarda Pentaerythritol tetranitrat kullanıldığını tespit ettiklerini söyleyen Novikov, “Bu tür patlayıcılar Ukrayna’da yer alan Shostka Tesisleri de dahil olmak üzere birçok ülke tarafından üretiliyor” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, benzer İHA’ların başka silahlı gruplar tarafından kullanılabileceğini belirtirken, bu konuda adım atması için uluslararası kamuoyunu uyardı.

ABD: BİZİMLE İLGİSİ YOK

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth F. McKenzie Jr, Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında konuştu. Pentagon’da yapılan açıklamada McKenzie, “ABD’nin Rusya üslerine yapılan İHA saldırılarıyla hiçbir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.

Rusya’yla, Suriye konusunda işbirliği içinde olduklarını söyleyen McKenzie, “Rusya’yla sürekli bilgi alışverişi içindeyiz, Suriye’de neler yaşandığını beraber takip ediyoruz” dedi.