Suriye'de İslamcılar Ürdün sınırı yakınındaki tarihi kenti ele geçirdi

Suriye'de İslamcılar hükümetin kalesi olarak görülen Deraa'daki Busra Şam kentini ele geçirdi. UNESCO tarafından tarihi miraslar listesine alınan ve bir zamanlar Roma İmparatorluğu'nun Arap bölgesinin başkenti olduğu iddia edilen şehir çatışmalar başladığından beri Suriye Ordusu'nun elindeydi.

Bugün düzenledikleri operasyonla Suriye'de İslamcılar Deraa'daki Busra Şam kentini ele geçirdi. Çatışmalar başladığından beri Suriye ordusunun kontrolünde olan Busra Şam, Suriye ordusunun kalelerinden biri olarak nitelendiriliyordu. Ürdün sınırına olan yakınlığı ve Şam' ın güney çıkışını kontrol etmesi açısından stratejik bir öneme de sahip olduğu belirtiliyor.

Roma İmparatorluğu'nun Arap bölgesinin başkenti olduğu düşünülen Busra Şam aynı zamanda UNESCO tarafından koruma altına alınan tarih mirasları listesinde yer alıyor. İçinden IŞİD'i çıkarmış olan ÖSO'nun tarihi eserlere, IŞİD'e göre çok da duyarlı olacağına dair bir işaret bulunmuyor. 

Süren yoğun çatışmalar esnasında Suriye Ordusu'nun şehrin iç kısımlarına kadar çekildiği ve son olarak burayı da boşaltmak zorunda kaldığı söyleniyor. Deraa'da bulunan İslamcılardan Ahmed Masalma, kentin kuşatması esnasında dikkatli davranıldığını iddia etti. Ancak, Busra Şam Oteli ve çevresindeki tarihi yapıların yok edildiği bildiriliyor.