Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Ocak sonunda yapılacak

Kongre’de gündeme alınacak konular arasında, özellikle İdlib bölgesinde olmak üzere Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinde durum, mayın temizliği ve insani sorunlar yer alıyor.

Leyla Durmaz

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika Departmanı Direktörü Aydarbek Tumatov, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin (SUDK) 29-30 Ocak tarihleri arasında Soçi’de düzenleneceğini açıkladı.

Kongrenin katılımcıları üzerinde tartışmaların sürdüğü, son listenin Ocak ayının ortalarında netleşeceği belirtiliyor.

Kongrede gündeme alınacak konular arasında, özellikle İdlib bölgesinde olmak üzere Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinde durum, mayın temizliği ve insani sorunlar yer alıyor.

Moskova, daha önce, SUDK'nin Karadeniz'deki Soçi beldesinde düzenlenmesi için bir girişimde bulunmuş ve bu toplantının Cenevre'deki Suriye içi müzakerelere alternatif olmayacağını, aksine Cenevre sürecini kolaylaştırmayı amaçladığını söylemişti.

RUSYA, TÜRKİYE VE İRAN KONGREDEN ÖNCE TOPLANACAK

Açıklama, bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da tamamlanan Suriye konusundaki uluslararası toplantıların 8’inci turunun ardından geldi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Suriye'deki ateşkes sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran, Astana'daki görüşmelerin ardından yaptıkları ortak açıklamada, SUDK'den önce 19-20 Ocak'ta Soçi'de kongreye hazırlık görüşmesi yapacaklarını bildirdi.

Garantör ülkelerin “Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, halk ve toprak bütünlüğüne bağlı olan Suriye yönetimini ve muhalefet temsilcilerini işbirliğine çağırdığı” ifade edilen açıklamada ayrıca, “Garantör ülkeler, Suriye toplumunun tüm kesimlerinin katılımı dikkate alınarak, 29-30 Ocak 2018'de Soçi'de SUDK'nin toplanması amacıyla düzenli olarak etkileşimde olma niyetlerini doğruluyor” dendi.

TÜRKİYE’DEN PYD/PKK ŞARTI

Türkiye’nin bugün Astana'da düzenlenen toplantıda, “PYD/PKK'nın ya da uzantılarının” Soçi'de düzenlenecek kongreye katılımını kabul etmeyeceğini bildirdiği, Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ninse (ENKS) terörist faaliyetlerle ilişkisi olmadığından hareketle Soçi'ye davet edilebileceği görüşünü paylaştığı belirtiliyor.

KONGRE KARARI ÜÇLÜ ZİRVEDE ALINDI

Kongre kararı, Soçi’de 22 Kasım’da Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Rusya-Türkiye ve İran’ın katıldığı üçlü zirvede duyuruldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, toplantının ardından yapılan basın açıklamasında SUDK'nin toplanacağını açıkladı.

Putin, kongrede yeni anayasa ve seçimlerin masaya yatırılacağını açıklarken, yaptıkları görüşmede ülkedeki dış ve iç muhalefetinin kongreye davet edilmesi konusunda anlaşma sağladıklarını kaydetti. Ruhani de, SUDK'de bütün partilerin birleşeceğini söyledi ve Suriye'nin geleceğinde güvenli bir seçimin olmasını dilediğini söyledi.

Erdoğan da mutabık kalınan kongreyle ilgili olarak “Bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır” ifadesini kullandı. Erdoğan, Suriyeli Kürtlerle alakalı olarak da “Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir” dedi.

PUTİN ÜÇLÜ ZİRVE’DEN ÖNCE ESAD’LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Bu üçlü zirve, Putin'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la 20 Kasım'da yaptığı fakat sonraki güne kadar gizli tutulan görüşmesinin ardından gelmişti. Söz konusu görüşmede Putin, Suriye'deki askeri operasyonlarda sona yaklaşıldığını söylemişti. Esad da Suriye'de barış ve çözüm isteyen herkesle çalışmaya hazır olduğu mesajını vermişti.