Suriye ordusundan geniş çaplı harekat

Suriye ordusunun silahlı grupların kontrolündeki bölgelere yönelik geniş çaplı bir harekat başlattığı açıklandı.

Suriye Genelkurmay Başkanı General Ali Abdullah Eyub, bugün devlet kontrolü dışındaki bölgelerin silahlı grupların işgalinden temizlenmesi için geniş çaplı bir kara harekatı başlatıldığını açıkladı.

YDH'nin aktardığına göre dün muhalif kaynaklar, Suriye ordusunun İdlib’in güneyinde ve Hama’nın kuzeyinde Rusya’nın hava desteği ile geniş çaplı bir saldırı başlattığını duyurmuştu.

Suriye Genelkurmay Başkanı General Ali Abdullah Eyub, SANA haber ajansına yaptığı açıklamada Suriye ve Rusya uçaklarının hava desteğinin silahlı grupları zayıflattığını ve Suriye ordusunun kara birliklerine yardımcı olduğunu söyledi.

Rusya ile Suriye ordusunun dün başlattığı koordineli operasyonlarda Nusra Cephesi liderliğindeki Fetih Ordusu’nun işgali altındaki 70 kilometrelik bir alanın kontrol altına alındığı bildirildi.

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Suriyeli bir saha komutanından naklen Rusya, İran ve Suriye’nin koordinasyonuyla başlatılan geniş çaplı harekata “Denizden nehre kadar” adının verildiğini belirterek “Bu kara harekatı son derece büyük ve kapsamlı buna belirli bir zaman ve coğrafi bölge limiti belirlemiyoruz. Rusya Suriye’deki yeni stratejisi çerçevesinde "teröristlerle savaşa" özel bir askeri sistem kurdu. Geçtiğimiz haftalarda kurulan hava köprüsü ile savaş uçakları, helikopterler, zırhı araçlar yeni tanklar ve toplar nakledildi” dedi.

RUSYA, İRAN, SURİYE VE HİZBULLAH KOORDİNASYON MERKEZİ
El Ahbar’a açıklamada bulunan Suriyeli komutan, Rus, İranlı ve Suriyeli askeri yetkililerin bir koordinasyon ve istihbarat merkezi kurduklarını belirterek “istihbarat ve koordinasyon merkezi aktif hale getirildi. Burada Rus, Suriyeli, İranlı askeri istihbarat yetkilileri ve Hizbullah’a mensup istihbarat birimleri bulunuyor. Bu istihbarat merkezinin görevi Suriye’nin kuzeyindeki tüm bölgelerde hedef alınacak noktalarla ilgili bir bilgi bankası oluşturmak.

Suriye tarafı silahlı gruplara ait komuta merkezleri, silah depoları, eğitim kampları ve militanların toplanma yerleri gibi hedefleri bombalaması için Ruslara bildiriyor” dedi.

Türkiye’nin tekfirci gruplara yardım etmek için hemen harekete geçmesinin hedef belirlemelerindeki başarıyı gösterdiğini belirten Suriyeli komutan, “Rusya, tüm uluslararası ve bölgesel taraflara, özellikle de Türkiye’ye teröre karşı başlatılan bu savaşın ciddi olduğunu ve bitmeyeceğini iletti” dedi.

RUSYA'NIN DESTEĞİ HAVA İLE SINIRLI DEĞİL
El Ahbar’a konuşan bir diğer Suriyeli askeri yetkili ise Rusya’nın Suriye ordusuyla koordinasyon için Suriye’nin kara birliklerine de subay gönderdiğini belirterek Rusya’nın önümüzdeki saatlerde helikopterler aracılığıyla da karadan yapılacak operasyonlara destek vermeye başlayacağını söyledi.

KARA HAREKATI
El Ahbar’a konuşan Suriyeli bir askeri kaynak, Hizbullah’ın özel kuvvetlerine mensup güçlerin de yer aldığı Suriye ordusu kara birliklerinin yüksek bir moral ve kesin hedeflerle kara harekatına başladığını belirtti ve “Dün başlayan geniş çaplı kara harekatının ilk aşamasındaki birinci hedef, İdlib’in güney kırsalı ile Hama’nın kuzey kırsalını ayırmak. Böylece bir güvenli bölge oluşturulacak böylece terörist grupların Hama’ya yönelme umudu tamamen ortadan kaldırılmış olacak” dedi.

Kara harekatının Hama’nın kuzeydoğu ve kuzeybatı kırsalında çok yönlü olarak başlatıldığının belirtildiği haberde Suriye ordusunun doğuda Atşan ve Maan, batıda İdlib’in güney kırsalındaki Kefer Nabuda, el-Mugeyyir ve el-Habit bölgelerine kadar ilerlediği bildirildi.

Operasyonların bir diğer eksenini de Morek’in batı ve güneybatısından Lehaya yönündeki Markebe ve Latmin’in oluşturduğunu belirten gazete, buraların dün Rus uçakları tarafından bombalandığını bildirdi.

SİLAHLI GRUPLARIN TEPKİSİ
Yapılan operasyonların ardından silahlı grupların komuta merkezlerinde, taktiklerinde ve operasyon odalarında değişikliğe gittiğini ve belirli bölgelerde yoğunlaştıklarını belirten el-Ahbar, “Amerika’dan terörist gruplara hızlı bir şekilde yardım ulaştırılmaya başlandığına dair belirtiler var. Birçok Türk askeri danışman, çatışmaların ön hatlarından Türkiye sınırı yakınlarına doğru çekildi. Türkiye, teröristlerin ailelerini İdlib, Cisr eş-Şugur ve Cebel Zaviye’den nakletmeleri konusunda yardım ediyor” diye yazdı.