Suriye ithalatı düşürüp ihracatı arttırmaya çalışıyor

Ekonomik hasarın büyük olduğu Suriye, ithalata sınırlama getirip ihracatını arttırmaya çalışıyor.

Dış Haberler

2011'de başlayan krizle birlikte kaynaklarını kaybeden ve ekonomisi %30 küçülen Suriye, korumacı ekonomi politikalarına başvuruyor.

AFP'nin haberine göre eskiden ihracatı ithalatının %80'inden fazlasını karşılayan Suriye, bunun %30'ların altına inmesiyle beraber ithalatını sınırlandırarak ihracatını arttırmaya çalışıyor.

Yerli üretimin ağırlığının arttırılacağı belirtilirken, lüks ürünlerin de alımının engelleneceği belirtiliyor. Ülke kapalı ekonomiye geçmek gibi planları olmadığını söylese de, ana ihracat ürünü olan petrolün IŞİD'in eline geçmesinden dolayı ekonomi mevcut şekliyle sürdürülebilirliğini kaybetmiş durumda.

Irak ve Lübnanla ticareti yüksek olan Suriye, buralara sattığı tekstil, seramik, gıda gibi ürünlerin miktarını arttırmayı planlarken, dışarıdan mal getirmek için gerekli olan lisansı da daha az kişinin alabileceği belirtiliyor. 

Ülkenin döviz rezervlerindeki azalışın da durdurulması gerektiği söylenirken, Suriye'nin parabiriminin dolar karşısındaki değerinin son 4 yılda 5'te 1'ine indiği vurgulanıyor.