'Suriye, İsrail'e 'oyunun kuralları değişti' mesajını verdi'

Dün Suriye'nin İsrail uçaklarına karşılık vermesinin ardından, Tel Aviv'in bu uyarıyı ciddiye aldığına ilişkin veriler geliyor.

Dış Haberler

Dün Suriye ordusu, Palmira'daki ordu mevzilerini vuran 4 İsrail jetine karşılık verildiğini ve bir uçağın düşürüldüğünü açıklamıştı.

Suriye'ye yönelik saldırılar hakkında genellikle suskun kalan İsrail ordusu (IDF), bu sefer saldırıyı doğrulamış, ancak Hizbullah'ı hedef aldığını söylemiş ve uçağının düşürüldüğünü yalanlamıştı.

Haaretz'den Amos Harel, İsrail'e yönelik füze saldırısıyla, Esad'ın "oyunun kurallarını değiştirmeye çalıştığını" yazdı.

Bu aşamada, iki tarafın da daha büyük bir karşı karşıya gelişten yana gibi gözükmediğini kaydeden yazar, İsrail'in Suriye'ye göre askeri olarak daha güçlü olduğunu, Suriye'nin de İsrail'le bir savaştan şu anda çıkarının olmadığını savundu.

Dün Suriye'den ateşlenen füzelerin Rus yapımı karadan havaya SA-5'ler olduğunu ileri süren Haaretz yazarı, bunlardan hiçbirinin İsrail uçaklarına isabet etmediğini savundu.

Ancak yazar, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi başladığından bu yana İsrail'in operasyonlarında bir değişiklik olduğunu kaydediyor. Buna göre İsrail, artık Suriye'deki hedeflerini ya İsrail hava sahasından ya da Lübnan'ın batısındaki Akdeniz sahillerinden vuruyor. 

İsrail'in bazı deniz operasyonlarının da, bölgedeki Rus askeri gemileri nedeniyle iptal edildiği söyleniyor.

Suriye'nin, son 6 yılda olduğundan daha kendine güvenli olduğunu kaydeden Haaretz yazarı, bundan sonra İsrail saldırılarına eskisi gibi cevap verilmeyeceğine dikkat çekiyor.

Yazar ayrıca, İsrail istihbaratının, dünkü olayda Suriye'nin İran, Rusya ve Hizbullah'la koordinasyon içinde hareket etmediğini de araştırdığını sözlerine ekliyor.