'Suriye İran, Rusya ve Türkiye etki alanları arasında bölünecek' iddiası

Suriye'nin, "Türkiye, Rusya ve İran'ın resmi olmayan etki alanları arasında paylaştırılacağı", Beşar Esad'ın cumhurbaşkanlığınınsa "bir kaç yıl daha" süreceği öne sürüldü.

Dış Haberler

İran, Rusya ve Türkiye arasında görüşmeler sürerken, çeşitli kaynaklara dayandırılan yeni bir iddia ortaya atıldı.

Reuters'in iddiasına göre Suriye'nin İran, Rusya ve Türkiye etki alanları arasında paylaştırılması, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ınsa "bir kaç yıl daha" görevini sürdürmesi planlanıyor.

Anlaşmayla Suriye'nin federal bir yapıya geçirileceği ve yapı içerisindeki bir bölgenin "Esad'ın Alevi mezhebinin kontrolünde olacağı" öne sürülürken, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi genel direktörü Andrey Kortunov, "taviz vermeye yönelik hamleler var" diyerek, "nihai anlaşmanın zor olacağını fakat ülkelerin konumlarının değiştiğini" söylüyor.

İddiaya göre Esad, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde kalmayı sürdürecekken, yapılacak seçimlerde "daha az kutuplaştırıcı bir Alevi aday" Esad'ın yerine geçecek.

İran'ın henüz bu anlaşma için ikna edilmediği söylenirken, "her türlü Esad'ın gitmesinin gerekeceği" öne sürülüyor. "Esad'a ve ailesine güvence verileceği" de haberde yer alan iddialar arasında.

Kortunov, Esad'ın yerine gelecek kişi için bir kaç ismin tartışıldığını söylerken, Rusya'nın İran ve Türkiye arasında aracı rol oynamak istediği öne sürülüyor.

'BİZ OLMADAN YAPAMAZLAR'

Reuters'e konuşan İngiltere'nin eski Rusya Büyükelçisi Tony Brenton, Rusya için Suriye anlaşmasına öncülük etmenin büyük önem taşıdığını iddia ederek, bunun Rusya'nın "değişen dünyanın öncüsü" olduğunu göstereceğini söylüyor.

ABD'nin Rusya'nın yürüttüğü Suriye görüşmelerinden rahatsızlık duyduğu aktarılan haberde, ismi verilmeyen bir ABD'li yetkilinin "Türkler ve Rusların bunu biz olmadan yapabileceklerini düşünmüyorum" sözlerine yer veriliyor.

Rusya, Türkiye ve İran dışişleri bakanlarının üçlü görüşmeler yürüttükleri ve Suriye meselesinde anlaşmaya varmaya çalıştıkları biliniyor.

Haberde İran'ın Esad'ın arkasında olduğu ve görevde kalmasından yana olduğu söyleniyor.