Suriye Dışişleri Bakanı ABD'ye sert çıktı

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un daveti üzerine Moskova'ya gitti. Suriye'deki savaş ve IŞİD'le ilgili önemli açıklamalarda bulunan Muallim, "IŞİD'in bir numaralı sponsorunun ABD'dir" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya'da resmi temaslarda bulundu. Muallim, Devlet Başkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüştü. Görüşmelerden sonra Suriye'deki duruma dair açıklamalarda bulunan Velid Muallim, "ABD IŞİD'in bir numaralı sponsoru" dedi. 

Moskova’yı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’i kabul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esad hükümetine desteğin sürdüğünü ve ileride de süreceğini açıkladı. Muallim'i Kremlin Sarayı'nda kabul eden Putin, “Bu savaşın önünde sonunda Suriye halkının galip gelmesiyle sona ereceğine inanıyorum. Rusya’nın Suriye politikasında herhangi bir değişiklik yok. Suriye’yi uluslararası teröre karşı verdiği mücadelede desteklemeye devem edeceğiz” dedi. Açıklamasında Suriye'nin komşularına da değinen Putin, “Özellikle IŞİD olgusundan sonra tehlikenin farkına varmaya başlayan Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkeler işbirliğinden yana görüş belirtiyor. Biz Rusya olarak Suriye dahil bölge ülkeleri arasında mevcut problemlere rağmen teröre karşı işbirliği yapılması için aracı olmaya hazırız” ifadesini kullandı. 

Hürriyet'te yer alan habere göre, Putin’le görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Muallim, IŞİD’in bir numaralı sponsorunun ABD olduğunu vurguladı. ABD’nin pratikte milyarlarca dolar harcayarak teröristleri eğittiğini belirten Velid Muallim, "2 bin 100 IŞİD militanı, şu anda Amerika tarafından son model silahlarla donatılmış vaziyette Suriye’nin güney bölgelerine aktarıldı. Amerika hatta bunu gizlemeye bile ihtiyaç duymuyor” dedi. 

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE VURGU

Rusya Dışişleri’nden yapılan açıklamadaysa, “bölgedeki krizin Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiği” görüşü öne çıktı. "Dış oyuncular" olarak tanımlanan taraflara seslenilen açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: Biz Rusya olarak krizin Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğü çerçevesinde görüşmeler ve diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulmasından yana olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. Şam yönetimiyle işbirliği yapılmadan, sadece ABD’nin öncü olduğu ve çifte standartlar izlendiği koalisyonla Suriye’de savaş ve teröre son verilemeyeceğinin artık anlaşılması gerek. ABD öncülüğünde bir yıl önce kurulan ve uluslararası terörle mücadeleyi birinci görev edinen koalisyon herhangi somut sonuç elde edebilmiş değil.”