Suriye Demokratik Güçleri'nden ABD'de temsilcilik açma başvurusu

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi, ABD'ye temsilcilik açmak için başvurdu.

Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi’nin, ABD temsilciliği açmak için resmen kayıt yaptırdığı ortaya çıktı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre Suriye Demokratik Konseyi, 31 Ocak’ta ABD Adalet Bakanlığı’nın yabancı ajan yasası kapsamında (Foreign Agents Registration Act – FARA) ‘yabancı siyasi parti temsilciliği’ olarak kaydoldu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın web sayfasına yüklenen başvuru belgelerinin Afrin harekatının başladığı 20 Ocak’tan sadece 3 gün sonra 23 Ocak’ta doldurulmuş olduğu görülüyor.

Temsilciliğin misyonu "ABD'deki yasama faaliyetlerini Suriye’de federalizmin bir çözüm olarak seçilmesi, Türk işgalinin sonlandırılması ve SDG’nin kontrolündeki bölgede uluslararası bir havalimanı işletmesine izin verilmesi yönünde etkileme" olarak tanımlandı.

FARA belgelerine göre temsilcilikte SDK’nın Washington Temsilcisi Suriye vatandaşı Sinem Muhammed ile birlikte Suriye vatandaşı 3 kişi daha görev yapacak. ABD Temsilciliği açılacak olan SDK’nın asıl adresi olarak "Haseke, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu" gösterildi. Temsilcilik için ise ABD’nin başkenti Washington’ın güneybatı bölgesinde bir adres verildi. 31 Ocak tarihi itibarıyla temsilciliğin hâlâ kuruluş aşamasında olduğu belirtildi.

HAVALİMANI TALEBİ

Belgelerde ‘ABD’de yürütülecek faaliyetler siyasi faaliyetleri kapsayacak mı’ sorusuna ‘evet’ yanıtı verildi.

Siyasi faaliyetlerden ne kastedildiğine ise şu ifadelerle açıklık getirildi: “SDK’nın ABD misyonunun yasama alanındaki çabalarını yoğunlaştıracağı alanlar şöyle olacaktır; Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu (KSDF) ordusunun daha iyi donatılması, DEAŞ sonrası dönemde ihtiyaç duyulacak bölgenin terörle mücadele mekanizmasının iyileştirilmesi, Suriye’deki Türk işgalinin sonlandırılması, KSDF’nin uluslararası bir havalimanı işletmesine izin verilmesi ve bölgeye insanı yardımların arttırılması.”

Başvuru belgesinde kaydolmadan önceki 60 gün içinde yabancı bir kaynaktan para alıp almadıklarına ilişkin soruya ‘evet’ yanıtı verildi. SDK’nın destekçilerinden Ekim-Aralık 2017’de toplanan 60 bin dolarlık bağış, temsilciliğin finans kaynağı olarak gösterildi.