Suriye BM'ye başvurdu: ABD, kimyasal silah kullandı

Suriye hükümeti, ABD öncülüğündeki koalisyonu, hava saldırıları sırasında Cenevre sözleşmeleriyle yasaklanmış 'beyaz fosfor' kullanmakla suçladı.

Dış Haberler

ABD öncülüğündeki koalisyon, Suriye'nin Deyrezzor bölgesindeki hava saldırıları sırasında, Cenevre sözleşmeleriyle yasaklanmış beyaz fosfor kullanmakla suçlanıyor. 

SANA'nın aktardığına göre Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler'den sivillerin ölüm ve yaralanmalarına yol açan, Deyrezzor'un Hacin kasabasındaki hava saldırıları sırasında ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından yasaklı beyaz fosfor kullanımının araştırmasını talep etti. 

BM'ye ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Başkanı'na gönderdiği mektuplarda, fosforun kullanımı "alışılageldik ve sürekli hale gelen" tutum olarak nitelendi. Mektupta şu ifadeler kullanıldı:

"Suriye, bir kez daha, BM Güvenlik Konseyi'ne bütün dünyada barışı ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirmesi için çağrıda bulunmakta ve bu suçların araştırılması için uluslararası bir soruşturma başlatmasını, bu suçları mahkum etmesini ve bunları durdurmak ve yeniden ortaya çıkmalarını engellemek için önlemler almasını talep etmektedir"

ABD'nin beyaz fosfor kullandığına ilişkin iddia ilk olarak Suriye basını tarafından dün gündeme getirilmişti. Geçtiğimiz ay da, Rus ordusu, ABD Hava Kuvvetlerine ait iki F-15 uçağı tarafından Deyrezzor bölgesinde gerçekleştirilen bir hava saldırısında aynı maddeyi kullandığını, bölgede yangınlara ve sivil ölümlerine yol açtığını iddia etmişti.