Suriye, Batılı istihbarat servislerine Paris saldırganlarının bilgisini iletmiş

Suriye istihbaratının Batılı istihbarat örgütleri ile koordinasyon halinde olduğuna dair yeni bir kanıt ortaya çıktı.

Dış Haberler

Alman Welt am Sonntag gazetesinin verdiği habere göre, Suriye istihbaratı Paris suikastı öncesinde batılı istihbarat örgütlerine bilgi aktarımında bulunmuş.

Die Welt gazetesinden Manuel Bewarder'in haberinde, her ne kadar batılı ülkelerin Suriye'deki Esad iktidarını düşürmek için çaba harcıyor olsa da, kamuoyunun bilgisi dışında Suriyeli yetkililer ile istihbarat alışverişinin yıllardan beri sürdürüldüğü belirtiliyor.

ALMAN BND'Sİ ŞAM İLE KOORDİNASYON HALİNDE
Beyrut üzerinde örgütlenen Alman dış istihbarat örgütü BND ve Suriye istihbaratı işbirliğinin, doğrudan Şam'da devam ettirildiği de kaydediliyor. BND ile Suriye istihbaratının defalarca buluşup, bilgi alışverişinde bulunduğu belirtiliyor.

Gazetenin haberinde, konu hakkında açıklamada bulunan Almanya'daki koalisyon hükümetinin sosyal demokrat ortağı SPD'nin Meclis Grubu İçpolitika sözcüsü Burkhard Lischke'nin sözlerine yer verdi. Lischke, ''Silahlı saldırı ve Federal Ordu'nun bölgedeki faaliyetleri dolayısıyla ortak çıkarlarımızın olduğu açıktır. İşbirliğinin yapılması da zorunludur'' sözlerine yer veriliyor.

2014'DEN BERİ BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILIYOR
Gazetenin haberinde kimi ayrıntılar da veriliyor. 

Suriye istihbaratının batılı istihbarat örgütlerle koordinasyonunu yöneten kişinin Albay Halid El Hüseyin olduğu ve 2014'den beri Şam merkezli bilgi paylaşımında bulunulduğu belirtiliyor.

Haberde geçen bir başka ilginç ayrıntı ise, IŞİD'cilere ait 3 bin 800 pasaport bilgisinin İnterpol'a bildirildiği, Balkan rotasını kullanan en az iki Paris suikasti elemanının bilgilerinin Suriye tarafından önceden  aktarıldığı bildiriliyor.

Ancak bu iki kişinin Yunan sınır görevlilerinin dikkatini çekmediği, çünkü sözü geçen istihbarat paylaşımının Şengen EnfOrmasyon Sistemi'ne (SİS) kaydedilmediği de belirtliyor.