Sudan’da oturma eylemine saldırı: En az 6 ölü, yüzlerce yaralı

Sudan’ın başkenti Hartum’da Savunma Bakanlığı önünde bir ayı aşkın süredir devam eden oturma eylemine dün gece yapılan saldırıda en az 6 kişi yaşamını yitirdi, 200'ün üzerinde kişi yaralandı.

soL - Dış Haberler

Sudan’da Ömer El Beşir iktidarına karşı 6 Nisan’da başkent Hartum’da Savunma Bakanlığı binası önünde başlayan oturma eylemi, 11 Nisan'daki darbenin ardından iktidarın halka devredilmesi talebiyle devam ediyor.

Dün gece bakanlık önünde oturma eylemini sürdüren halka silahla ateş açıldı. Saldırıda en az 5 göstericinin ve bir askerin yaşamını yitirdiği bildirildi. Özgürlük ve Değişim Güçleri içinde yer alan Sudan Meslek Odaları Birliği'nden yapılan açıklamada saldırıda en az 200 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Saldırıya karşın Sudan’da halk meydanı terk etmeyerek oturma eylemini sürdürüyor.

Dünkü saldırı darbe yönetimi Askeri Geçiş Konseyi ile Özgürlük ve Değişim Güçleri arasında, iktidarın halka devredilmesine dair müzakerelerin yeniden başlamasının ardından geldi. Askeri Geçiş Konseyi saldırıyı “kimliği belirsiz unsurlar”ın düzenlediğini ileri sürdü.

Öte yandan saldırı öncesinde iki taraf da dünkü müzakerelerde yeni bir yönetimin oluşturulması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Saldırının müzakereleri sabote etmek isteyen ordu içindeki bir grup tarafından düzenlendiği yorumları yapılıyor.