Stratfor: Suriyeli 'muhalifler' en ihtiyaç duydukları anda yardımdan yoksun kaldılar

ABD'nin istihbarat bağlantılı düşünce kuruluşu Stratfor, Halep'teki silahlı grupların en ihtiyaç duydukları anda Türkiye'deki darbe girişimi nedeniyle umutsuz bir duruma düştüklerini yazdı.

Dış Haberler

15 Temmuz darbe girişiminin, Suriye'deki Türkiye destekli silahlı gruplara olan etkisi tartışılıyor.

"Gölge CIA" olarak da bilinen Stratfor'da yayımlanan bir analiz, Türkiye'deki darbe girişimi sonrası Suriye sahasındaki durumu değerlendiriyor.

Türkiye'deki "kaos"un, Ankara'nın dikkatini Suriye'den uzaklaştırdığını belirten Stratfor, "isyancıların" perspektifinden zamanlamanın bundan kötü olamayacağını, çünkü şu sıralarda varlıklarını çoğunlukla Türkiye'den gelen yardıma borçlu olduklarını yazdı.

Analizde, Halep'teki ordu kuşatmasının tamamlandığı hatırlatılırken, kentteki cihatçıların silah, mühimmat ve ikmalinin Türkiye'den geldiğinin altı çiziliyor.

Stratfor, Suriye'deki ikmalleri koordine eden lojistik yetkililerinin ülkeye çağrılarak darbe girişimi hakkında sorgulandığına ilişkin doğrulanmamış haberler olduğunu da vurguladı.

Analizde, Katar ve Türkiye'nin, Nusra Cephesi'nin El Kaide ile bağlarını kopartmaya ikna etmeye uğraştıkları da söyleniyor. Dün, Nusra'nın El Kaide'den ayrılarak ismini "Fetih el-Şam Cephesi" olarak değiştireceği iddiaları ortaya atılmıştı.