Stephen Hawking: Yapay zeka medeniyet tarihindeki en kötü olay olabilir

Fizikçi Stephen Hawking, yapay zekaya ilişkin konuştu.

Dış Haberler

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, yapay zekanın tehlikelerine karşı uyarılarda bulundu. Toplumun yapay zekanın gelişimini kontrol etmenin bir yolunu bulamaması durumunda yapay zekanın "medeniyet tarihinin en kötü olayı" olabileceğini söyleyen Hawking, "bilgisayarlar teoride insan zekasını taklit edebilir ve onu aşabilirler" diye konuştu.

Geleceğin belirsiz olduğunu söyleyen Stephen Hawking, "etkili bir yapay zeka yaratmak medeniyet tarihimizin en büyük olayı olacaktır, ancak en kötü olayı da olabilir, bunu bilmiyoruz, o yüzden yapay zeka bize yardım mı edecek, bizi umursamayacak mı ya da bizi yok edecek mi bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapay zeka için hazırlanılması ve olası risklerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Hawking, yapay zeka için "tehlikeleri getiriyor, güçlü otonom silahlar ya da çoğunluğu bastırmak için yeni yollar gibi" dedi.

Hawking, yapay zekanın etkili bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini söyleyerek, konuyla ilgili yasal çalışmanın da yapılması gerektiğini bildirdi.

Stephen Hawking, "ben iyimserim ve dünyanın iyiliği için bir yapay zeka oluşturabileceğimize, onun bizimle uyum içinde çalışabileceğine inanıyorum. Ancak tehlikelerin farkında olmalı, onları tanımlamalı ve en etkili idareyi kurmalıyız ve sonuçlar için önceden hazırlanmalıyız" dedi.