Stephen Hawking, kâr odaklı sağlık sistemine karşı çıktı

İngiliz fizikçi Stephen Hawking, İngiltere'de sağlık sisteminin kâr odaklı yönelimini kabul edilemez bulduğunu, bakanlığın yeni tabloyu haklı çıkarmak için kanıtlar uydurduğunu söyledi.

Dış Haberler

Fizikçi Stephen Hawking, İngiliz hükümetini devlet tarafından işletilen Ulusal Sağlık Servisi'nde (NHS) krize neden olduğu için eleştirdi ve sistemin kâr amacı güden ABD tarzı bir yapıya dönüşmesinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

21 yaşında motor nöron hastalığı teşhisi konan Hawking, Guardian'daki makalesinde İngiltere sağlık bakanını, politikalarını haklı çıkarmak için bilimsel kanıt uydurmakla suçladı.

Hawking; "1962'de bir öğrenciyken konan motor nöron hastalığı teşhisinden beri aldığım bakım, hayatımı istediğim gibi yaşama ve evren anlayışımdaki büyük ilerlemelere katkıda bulunmamı sağladı" dedi.

1948'de kurulan NHS, İngilizlerin beşikten mezara ücretsiz bakıma erişebilmesini sağlayan bir sistemken, son yıllarda neoliberal politikalar nedeniyle devletin üzerinden atmaya çalıştığı bir yük haline geldi.

ABD'deki sağlık sisteminin sigorta şirketleri tarafından belirlendiğini söyleyen Hawking, ülkedeki sağlık sisteminin her vatandaşı kapsayamadığını ve sağlık göstergelerinin de daha kötü olduğunu vurguladı.

İngiltere'deki güç dengesinin de özel sağlık şirketlerine doğru dönüştüğünü ve değişimin yönünün ABD tarzı bir sigorta sistemi olduğunu belirten Hawking, yeni modeli benimsetmek için kullanılan yöntemlerin bilimsel olarak kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hawking Twitter üzerinden yanıtlayan İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, Stephen Hawking'in parlak bir fizikçi olduğunu ancak bakanlığın kanıtları konusunda söylediklerinde yanıldığını iddia etti.