Sovyet otobüs durakları neden bu kadar güzel?

Sovyet otobüs duraklarının fotoğraflarını çeken Kanadalı fotoğrafçı, durakların nasıl ilgisini çekmeye başladığını ve duraklara dair hikayeleri anlattı.

Dış Haberler

The Guardian'a konuşan Kanadalı fotoğrafçı Christopher Herwig, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği zamanında yapılmış otobüs durakları üzerine çıkarttığı kitabıyla ilgili konuştu.

Baltık ülkelerine vardığında otobüs duraklarını keşfettiğini belirten Herwig, sonrasında araştırması boyunca daha da ilginç otobüs duraklarıyla karşılaşmaya başladığını ve bölgesel değişiklikler ve bulduğu duraklar karşısında şaşkınlığa düştüğünü söyledi.

Kimilerinin "tamamen delice" olduğunu belirten fotoğrafçı, bazı duraklarınsa tamamen benzersiz kişilikleri olduğunu aktardı. Herwig, "demir perdenin ve bize Sovyetler Birliği ile ilgili batıda anlatılan klişelerin arkasında milyonlarca kişi yaratıcılığın sınırlarını zorluyormuş" dedi.

30 bin kilometre seyahat ederek durakları fotoğraflayan Herwig, durakların yerelliği yansıttığını, örneğin Kırgizistan'da kalpak şeklinde durak bulunduğunu belirtti.

Durakları inşa edenlerse, durakları sadece oturma yeri ve tavan yapmak için inşa etmediklerini, halkın bu duraklardan keyif alması gerektiğini söylüyor.