Sovyet Kozmonotu Vladimir Komarov 48 yıl önce bugün hayatını kaybetmişti

Soyuz 1 uzay aracının dünyaya inişi esnasında yere çakılması sonucu hayatını kaybeden Vladimir Komarov, bir uzay kazasında hayatını kaybeden ilk insan olarak 48 yıl önce bugün tarihe geçti.

Dış Haberler

Uzay mühendisi ve kozmonot olan Vladimir Komarov, 1960'ta uzaya gidecek ilk kozmonot grubuna seçildi. Vostok 4 uçuşunda Pavel Popoviç'in yedeği oldu. İlk uzay uçuşunu 1964'te Voskhod 1 ile yaptı. Uçuşun ardından Komorov 

Soyuz 1 aracı ile yaptığı ikinci uzay görevi sırasında, uzay boşluğunda bir dizi sorun yaşadıktan sonra dünyaya dönüşü esnasında yere çakılarak hayatını kaybetti. 

Yuri Gagarin'in de yakın dostu olan Komarov, ölümünden sonra ikinci kez Sovyet Kahramanlık Madalyası ve Lenin Nişanı ile taltif edildi. İlk madalyasını 1964'de Voskhod 1 uçusu sonrasında almıştı. Uzay aracının dünyaya çarparak patladığı mahalden toplanan külleri, Kremlin duvarına, diğer tarihi Sovyet kişiliklerin yanına defnedildi.

Öldükten sonra adı 1971'de keşfedilen astreoide Sovyet Kozmonot'u onurlandırmak üzere 1836 Komarov adı verdildi. Bunun dışında Ljubljana'daki Uzay ve Roket Klübü, 1969'dan beri Vladimir M. Komarov adını taşımaktadır. Fédération Aéronautique Internationale'in V. M. Komarov Diploması ve Yeisk'deki bir pilot okulu da onun şerefine isimlendirilmiştir.

Komorov hayatını kaybettiğinde 40 yaşındaydı. 

 

Komarov'un cenazesinden bir kare