Sosyal demokratlar ırkçılığın sebebini buldu: Alman Demokratik Cumhuriyeti!

Alman sosyal demokrasisi doğu eyaletlerindeki yabancı düşmanlığının nedenini buldu. Sosyal demokratlara göre neden 'Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kapalı toplum mirası'!

Dış Haberler

Sosyal demokrat SPD'nin doğu eyaletlerinden sorumlu kişisi Iris Gleiche'nin ''Demokrasi Araştırmaları İçin Göttingen Enstitüsü''ne verdiği araştırma siparişi Alman medyasının gündemine oturdu.

''Demokrasi Araştırmaları İçin Göttingen Enstitüsü'' adına araştırmayı yürüten Prof. Dr. Franz Walter, altı kişilik araştırma ekibi ile yaptığı 'araştırma' sonucunda, ''Her ne kadar aşırı sağcılık yalnızca doğu sorunu olmasa da Saksonya'nın öncelikli sorunu olduğu saptanmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Raporda, Almanya'nın doğusunda yaşayan insanların Alman Demokratik Cumhuriyeti'nden kalma ''kapalı toplum kaynaklı sosyalleşme süreci'' yaşadıkları, dünyaya ''etno-merkezci'' baktıkları iddia edilirken şu vurguya yer veriliyor: ''Alman Demokratik Cumhuriyeti gibi kapalı bir toplumda sosyalleşme süreci yaşamış olmaktan kaynaklı etno-merkezci bakışın etkili olduğu bugüne dek yeterince vurgulanmamıştır.''

SPD'li Iris Gleich'e, yabancı düşmanlığı olgusunun her ne kadar bölgeye özgü olmadığını söylese de, ''Bölgeye ait özel faktörlerden dolayı doğuda aşırı sağ çok güçlenmiştir'' iddasını dile getirdi.

SOL PARTİ'DEN KATJA KİPPİNG: 'ASIL SORUMLU NEOLİBERALİZM'

Konu hakkında açıklamada bulunan Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping, raporu ''aşırı derecede abartılı'' bulduğunu söyleyerek şunları ekledi: ''Avusturya'da, Finlandiya'da, Fransa'da, Danimarka'da veya Hollanda'da böylesi bir yakın geçmiş olmamasına karşın aşırı sağ olağanüstü yükseliş içindedir'' dedi.

Katja Kipping, ''Yabancı düşmanlığının, milliyetçiliğin ve sağ şiddetin beslendiği asıl şey, neoliberalizmdir. Son derece kötü koşullarda yaşayıp, hayatta kalma korkusu yaşama bunun asıl sorumlusudur'' ifadesine ver verdi.