Sony belgeleri: ABD IŞİD'e karşı Sony'den yardım istemiş

Wikileaks'in yayımladığı on binlerce Sony belgesi, şirketin ABD hükümetiyle yakın ilişki içerisinde olduğunu, hatta ABD'nin IŞİD ve İslamcılığa karşı mücadele için şirketten yardım istediğini ortaya koyuyor.

Dış Haberler

Wikileaks'in yayımladığı Sony mailleri şirket ile ABD hükümeti arasındaki yakın ilişkileri ortaya koydu. Mailler arasında ABD'nin şirketten IŞİD'e karşı propaganda olarak kullanılabilecek videolar yapması, Ortadoğu'da IŞİD söylemlerinin kırılması için propaganda üretmesi gibi talepler bulunuyor.

ABD'li yetkili Richard Stengel, Sony Pictures yönetici Michael Lynton'a Ekim 2014'de yolladığı bir mailde "Ortadoğu'da IŞİD söylemini, Doğu Avrupa'da ise Rusya söylemlerini karşılamada" zorluk çektiklerini belirtirken, bölgedeki insanların gerçekleri "yanlı" bir şekilde algıladıkları bunun değişmesi gerektiği söyleniyor.

DEVLET-SONY ORTAKLIĞI
Stengel, başka yöneticilerin de sürece dahil olmasını talep ederken, içerik ve yapım konusunda tartışılması gerektiğini söylüyor. Stüdyo yöneticilerinin bunu "ilginç, eğlenceli ve ödüllendirici" bulacağına dair de teminat veriyor.

Lynton ise bunun arkasından 21st Century Fox'tan James Murdoch'ı, Walt Disney yöneticisi Andy Bird'ü ve Game Show Network'den David Goldhill ile Turner Broadcasting'in eski yöneticilerinden Philip Kent'i ayarladığını söyleyerek, "Bunlar size yeter mi?" diye soruyor.

CAT STEVENS OLUR MU?
Konuşulan fikirler arasında İslamcı sanatçılar ve hiphopcıların birlikte bir We are the world (Biz dünyayız) videosu çekmesi veya bu isimle konserler vermesi ile Cat Stevens'ın bu çabalara dahil edilmesi de bulunuyor. Stengel, ABD'li danışmanlardan IŞİD söylemlerine dair bilgi edindiğini söylerken, IŞİD kazandığında "Davud Calut'u yendi" denerek sempati toplandığını, kaybettiğinde ise "Calut Davud'u yeniyor" diyerek örgüte destek istendiğini belirtiyor, Stengel bunun "akıllıca" olduğunu da söylüyor.

TEMEL REİS İLE DOCTOR WHO
Mailler arasında bunların yanı sıra Temel Reis ve Doctor Who'nun filminin çekilmesine dair şirket içi gerilimler de bulunuyor. Maillere göre eski Sony yönetimi Temel Reis filmi çekilmesini demode bulduğu için istemezken, stüdyo çalışanları çocukların filme iyi tepki verdiğini belirterek aksi yönde ısrarda bulunuyor.

Tersi bir örnek olarak da şirket Doctor Who'nun filminin çekilmesini isterken, dizi üzerinde çalışanlar film fikrine hoş bakmadıklarını belirtiyorlar. Maillerde, şirketin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin The Interview isimli filme dair tehditlerini küçümsediği de görülüyor.