Slovenya'da evlilik eşitliği yasallaştı

Slovenya'da daha önce referandumla reddedilen evlilik eşitliği yasal hale geldi.

Slovenya'da evlilik eşitliği yasallaştı. Böylece eşcinsel çiftler de evlenebilecek.

Kaos GL'de yer alan habere göre 2015'in Aralık ayında yapılan referandumda, Slovenya parlamentosu tarafından kabul edilen ve ve aynı cinsiyetten çiftler arasındaki evliliklerle izin veren yasanın yürürlükte kalıp kalmayacağı sorulmuştu. Halkoylamasına sağ muhalefet ve Katolik kilisesi önayak olmuştu.

Slovenya Ulusal Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, resmi olmayan rakamlara göre evlilik eşitliğini ve eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını içeren yasa yapılan referandumda katılımcıların yüzde 63,48'nin "hayır" oyu ile reddedilmişti.

EVLAT EDİNME HAKKI HÂLÂ YASAL DEĞİL

Bugün itibariyle eşcinsel çiftler evlenebilecek. Yeni yasa eşcinsel çiftlere heteroseksüel çiftlerle neredeyse aynı hakları tanısa da halen birlikte evlat edinmeyi yasaklıyor. 

Maribor’daki evlilik törenlerini yürüten Ksenija Klampfer, ülkedeki ilk lezbiyen evlilik töreninin önümüzdeki cumartesi gerçekleşeceğini ifade etti: “İlk defa bir eşcinsel evlilik düzenleyeceğimiz için çok mutlu ve gururluyuz. Böyle evliliklerin herkesin eşit haklara sahip olduğu daha kapsayıcı bir topluma dönüşebilmek için çok önemli adımlar olduğuna inanıyoruz.”

Slovenyalı LGBT örgütü Legebitra grup sözcüsü Lana Gobec, “Bu ileriye doğru büyük bir adım, fakat bizler eşcinsel çiftlerin heteroseksüel çiftlerle tamamen eşit haklara sahip olabilmesi için uğraşmaya devam edeceğiz”diye konuştu.

Eşcinsel çiftler ülkede aslında 2006’dan beri ‘kayıtlı partnerlik’yapabiliyor ve kan bağı olmayan çocuklar haricinde partnerlerinin önceki ilişkisinden olmuş çocuklarını da evlat edinebiliyordu.